Linkuri accesibilitate

ECO: Pragul de jos al crizei economice nu a fost atins


Republica Moldova nu a atins pragul de jos al crizei economice, dă asigurări vicepremierul Valeriu Lazăr, într-un interviu acordat ziarului „ECO”. Citat de aceeaşi publicaţie, ministrul economiei adaugă însă că efectele crizei nu vor fi depăşite rapid, iar revenirea pe un trend normal se aşteaptă în lunile februarie-martie ale anului viitor. Banca Naţională a reluat operaţiunile de piaţă deschisă şi astfel transmite pieţei semnale clare de reducere a ratelor dobânzilor la credite, afirmă într-un alt interviu pentru „ECO”, Nina Savin, directorul Departamentului operaţiuni de piaţă al Băncii Naţionale a Moldovei.

Centrala electrică de la Cuiciurgan a reluat exporturile de energie electrică spre România, informează „ECO”. Ziarul precizează, citând surse de la întreprinderea de stat Moldelectrica, că e vorba deocamdată, despre livrări nesemnificative pe linia de 110 kV Cioara-Huşi, dar în scurt timp ar urma ca exporturile să fie efectuate şi pe o altă linie de 110 kV.

Situaţia de pe piaţa de asigurări, care se află în criză, se va ameliora în 2010 şi va începe să se dezvolte din 2011, scrie „ECO”, făcând trimitere la prognozele managerilor mai multor companii de asigurare. „Criză în sistemul educaţional din Republica Moldova”, titrează „Moldova Suverană”, punând accent pe criticile opoziţiei comuniste îndreptate împotriva măsurilor de optimizare a învăţământului, prevăzute în planul de stabilizare şi relansare economică, aprobat săptămâna trecută de guvern.

În „Moldova Suverană”, Teofil Kaminsky, scrie că Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, dă tot mai mult semne de slăbiciune. Autorul articolului subliniază viziunile contradictorii care persistă între partidele care alcătuiesc alianţa, în special în ce priveşte statutul de neutralitate a Republica Moldova. Acelaşi autor scrie că liderul PD Marian Lupu a fost lăsat de colegii din alianţă de unul singur să-şi caute persoane influente în exterior, pentru a-i convinge pe comunişti să-i voteze candidatura la funcţia de preşedinte.

De ce bancile se abtin sa acorde imprumuturi agentilor economici? - o întrebare la care răspunde într-un interviu pentru „Moldova Suverană”, Alexandru Sava, director al Centrului Consulting si Instruire al Asociatiei Bancilor din Moldova.

În “Timpul”, Constantin Tănase scrie că ex-preşedintele Voronin trebuie să răspundă la învinuirile care i-au fost aduse de către fostul şef al SIS, Valeriu Pasat, potrivit căruia liderul comuniştilor a încercat cu câţiva ani în urmă să vândă gherilelor cecene un lot de armament pentru doborârea aparatelor de zbor. E destul de relevant în acest sens, crede Tănase, refuzul deputatului comunist Grigore Petrenco, de a comenta la insistenţa presei declaraţia lui Pasat. George Scarlat explică în „Timpul” de ce a fost importantă prezenţa basarabenilor cu cetăţenie română la alegerile prezidenţiale din România. În acelaşi articol, autorul constată că opinia publică românească a devenit mai interesată de cele ce se întâmplă în Republica Moldova în deosebi după evenimentele din 7 aprilie. Tot în „Timpul”, Sorina Ştefârţă salută anunţul premierului Vlad Filat de a declara nelucrătoare ziua de 25 decembrie, zi în care e sărbătorit Crăciunul pe stil nou.

Alianta pentru Integrare Europeana se afla in pericol, titrează ziarul bucureştean “Gardianul” şi precizează că Marian Lupu insinueaza ca ar accepta dezmembrarea coalitiei, numai sa fie el ales presedinte al republicii
Evenimentul Zilei scrie că Marian Lupu, se declară moldovean şi de aceea nu poate sărbători Ziua Naţională României.
XS
SM
MD
LG