Linkuri accesibilitate

Tehnologiile electorale eclipsează în Ucraina mesajele politice


Mulţi candidaţi pur şi simplu flirtează cu publicitatea

Ucraina este împânzită în aceste zile de mari panouri publicitare cu chipurile candidaţilor la preşedinţie. Alegerile vor avea loc abia în ianuarie, dar asaltul vizual asupra alegătorilor este în toi. O relatare de la Kiev a Irenei Chalupa este sintetizată de Mircea Ţicudean.

Dacă ne gândim că în urmă cu 20 de ani nu avea deloc publicitate, Ucraina pare să fi intrat foarte bine în rolul unei ţări consumatoare de simboluri şi imagini. Drumul de la aeroport spre centrul Kievului este un şir de panouri publicitare imense, iar partea leului aparţine candidaţilor la alegerile prezidenţiale.

Iulia Timoşenco, premierul în exerciţiu, şi-a lansat ofensiva vizuală cu mult înaintea startului oficial al campaniei, la 18 octombrie. Mai întâi, pe străzile capitalei au apărut doar texte misterioase: „Ei fac grevă, ea lucrează”. „Ei obstrucţionează, ea lucrează”. Chiar dacă numele Iuliei nu apărea, toată lumea ştia că despre ea este vorba, iar cei care blocau şi nu lucrau erau, desigur, parlamentarii. Acum, prenumele „ea” este peste tot, şi nu mai înseamnă doar ea, Iulia, ci de-a dreptul Ucraina.

Un analist din Kiev, Volodimir Fesenko crede că panourile publicitare ale Iuliei Timoşenco sunt destul de inspirate. Dar atrage atenţia că panoul nu este totul. Sloganurile electorale, frazele inteligente sunt bune, dar percepţia publicului poate fi cu totul alta, spune Fesenko. Analistul din Kiev spune că de pildă panourile lui Victor Ianucovici, şeful partidului regiunilor, ar putea avea efect de bumerang. Ianucovici nu este cunoscut ca un bun mânuitor al cuvântului sau ca un om care dialoghează cu drag. Sloganurile pe care i l-au găsit specialiştii de campanie sunt „Părerea ta a fost auzită, iar problema, rezolvată”, sau „Ucraina, pentru popor”. În opinia lui Fesenko, aceste fraze sunt prea asemănătoare cu lozincile sovietice şi prea milităreşti şi pot evoca trecutul de delincvent al lui Ianucovici, mai degrabă decât viitorul luminos pe care-l promite.

Un alt candidat, Volodimir Litvin, actualul preşedinte al Parlamentului, a împânzit Kievul cu panouri galbene, aprinse, cu sloganuri misterioase ca „Numai el e capabil să conducă Ucraina”. Spre deosebire de Iulia, care a fost uşor de ghicit în faza misterioasă a campaniei, pentru că era numită „ea”, Litvin a fost mai puţin limpede, aşa că mulţi au crezut la început că reclamele sunt pentru preşedintele Victor Iuşcenco. Misterul a dispărut însă odată cu apariţia feţei lui Litvin, alături de slogane.

Directorul unei asociaţii a alegătorilor ucrainieni, Oleksandr Cernenko crede că politicienii au cam exagerat cu panourile şi alte instrumente de propagandă. Cernenko spune că tehnologiile electorale au ajuns cel mai important lucru în campanie, eclipsînd adevăratele mesaje, cele politice. Mulţi candidaţi pur şi simplu flirtează cu publicitatea, şi nimic mai mult.

Şi ca peste tot în lume, şi în Ucraina panourile electorale sunt o ţintă uşoară a parodiilor sau contra-atacurilor. După ce Iulia Timoşenco a informat naţiunea prin panouri că ea lucrează, în vreme ce alţii nu fac nimic, la Kiev au apărut alte panouri, cu inscripţia „Ea poate să se odihnească, fiindcă eu voi câştiga”. Panourile aparţin altei concurente, Iulia Bohoslovka, numită în limbajul sofisticat al campaniei „candidat tehnologic”, adică unul care nu are nici o şansă să câştige, dar fură din voturile altora, mai importanţi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG