Linkuri accesibilitate

Un preşedinte la mîna liberalilor


Liberali pe care Traian Băsescu a încercat în mod repetat să-i dezbine

Declaratiile de presa facute de fostul sef al serviciilor secrete moldovene Valeriu Pasat trec in presa de la Bucuresti prin cateva titluri: Voronin planuia asasinarea lui Ilie Ilascu (Cotidianul), sau Voronin acuzat de trafic de armament (Ziua). In primul caz, Voronin dispusese o inscenare in care Ilascu ar fi condus o operatiune de salvare a trei colegi de puscarie si ar fi fost arestat, avand arme romanesti asupra sa. Cel care i-ar fi salvat viata, blocand totul, ar fi fost Valeriu Pasat – se scrie in Cotidianul. Acelasi episod este relatat insa de Gardianul din perspectiva lui Ilie Ilascu, care in 2001 se arăta frustrat ca Pasat i-a zadarnicit planul, care, spunea el, avea 95% sanse de izbanda. In Gardianul si Cotidianul, sunt pomenite si alte dezvaluri facute de fostul sef al serviciilor secrete: Vladimir Voronin daduse ordin sa fie supravegheati in vederea santajarii mai multi lideri comunisti, intre care si Vladimir Turcan. Despre vanzarea de armament catre separatistii ceceni, in care ar fi fost implicat de asemenea Voronin, se scrie mai pe larg in Ziua.

Dupa publicare rezultatelor scrutinului prezidential din Romania, comentatorii masoara agitati sansele celor doi candidati ramasi in cursa si situati la foarte mica distanta: Traian Basescu, cu abia un procent si ceva peste Mircea Geoana. In Evenimentul zilei, Ioana Lupea isi argumenteaza scepticismul intr-o victorie a lui Traian Basescu la turul doi: ceea ce le poate promite el acum liberalilor pare un avantaj prea indepartat: un acord pe termen mai lung, prin care PDL sa sprijine in 2014 candidatura lui Crin Antonescu la prezidentiale. Ar fi o intelegere care sacrifica Partidul Democrat Liberal, care nu va mai avea libertatea sa-si sustina propriul candidat la presedintie, considera comentatoarea.

Mircea Marian porneste, in acelasi ziar, de la calculele sociologilor: numai o treime dintre votantii liberalului Crin Antonescu il vor sustine in turul doi pe Basescu. “Predomina antipatia fata de actualul presedinte, nu teama fata de revenirea la putere a lui Adrian Nastase, Ion Iliescu si Marian Vanghelie”. Alt comentariu, dar si el semnat pe aceeasi pagina de Calin Hera, il invinovateste pe presedintele in exercitiu de incercari repetate (si nereusite) de a rupe tabara liberalilor, pentru a intari formatiunea democrat-liberalilor.
XS
SM
MD
LG