Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătăţii prezintă un plan de acţiuni contra gripei pandemice


Vladimir Hotineanu
Vladimir Hotineanu

Program cadru foarte complex în care vor fi implicate 17 instituţii ale statului

Ministerul Sănătăţii a anunţat azi două noi decese de gripă pandemică A1H1, numărul celor decedaţi în urma contractării virusului a ajuns la 10. Într-o şedinţă specială la guvern, ministrul sănătăţii, Vladimir Hotineanu a spus că numărul persoanelor infectate e în cerştere şi a ajuns la aproape 1 500 (1475), numai săptămâna trecută fiind înregistrate 570 de cazuri de gripă confirmate. Ministrul Sănătăţii a prezentat un Plan de acţiuni pentru următoarele 3 săptămâni, menit să îmbunătăţească asistenţa oferită pacienţilor şi să prevină noi cazuri de infecţie.

În cadrul şedinţei viceministrul sănătăţii Mihai Magdei a dat asigurări că la moment există suficiente medicamente pentru tratarea bolnavilor, dar că sunt şi unele probleme în cadrul instituţiilor medicale, care împiedică uneori acordarea la timp a asistenţei pacienţilor.

Mihai Magdei: "Sistema de verticală creată în instituţiile medicale cam nu funcţionează adecvat. Spitalul are conducătorul lui. Centrul medicilor de familie are conducători, salvarea iar conducători şi toate sunt separate una de alta. Lipseşte o coordonare a acestor activităţi la nivelul administraţiei publice locale şi e numit un coordinator care nu reuşeşte să îndeplinească funcţiile acestea".

Premierul Vlad Filat a cerut să fie sancţionaţi reprezentanţii instituţiilor medicale care nu-şi îndeplinesc atribuţiile de serviciu. Premierul a declarat că planul pentru combaterea pandemiei va fi aprobat la şedinţa viitoare a Guvernului şi va cuprinde inclusiv măsuri de prevenire a gripei pandemice în instituţiile de învăţământ, după ce în unele dintre acestea au fost înregistraţi copii infectaţi.

Vlad Filat: "Când va fi înregistrat un caz de infecţie cu gripă pandemică, va fi închisă clasa pentru o perioadă de 7 zile. În această perioadă va fi dezinfectat acest spaţiu, iar în cazul în care într-o instituţie de învăţământ vor fi depistate 3 cazuri va fi închisă întreaga instituţie şi pentru perioada respectivă va fi dezinfectată întreaga instituţie. Nu am intrat în perioada epidemic, însă am venit şi am aprobat de principiu un program cadru foarte complex care reprezintă acţiuni care urmează a fi întreprinse în asemenea situaţii de către 17 instituţii ale statului. Vom face ordine în această acţiune cu identificarea foarte clară a responsabililor şi acţiunilor pe care trebuie să o întreprindă o instituţie sau alta".

Premierul i-a cerut ministrului sănătăţii să precizeze mâine ziua în care urmează a fi primite vaccinurile contra gripei pandemice, aşteptate din România la începutul lunii decembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG