Linkuri accesibilitate

Conducerea PNL susţine candidatura lui Mircea Geoană


Electorat liberal
Electorat liberal

Liderii PSD hotărărsc să semneze un acord cu liberalii - Traian Băsescu vrea o alianţă cu poporul

Presedintele Traian Basescu este din nou izolat de celelalte partide romanesti, revenind intr-un fel la situatia din 2007 cind seful statului roman a fost suspendat din functie si a fost necesar un referendum pentru revenirea la normalitate. Acum doi ani Traian Basescu a reusit sa fie reconfirmat in functie, facind apel la electorat. Atunci atit liberalii, cit si socialistii erau furiosi ca lupta anticoruptie ajunsese la politicieni. In plus socialistii au fost extrem de deranjati ca actualul presedinte a condamnat comunismul si a scos dosarele securitatii. Acum cele doua partide au acumulat dincolo de vechile resentimente anti Traian Basescu si enervarile determinate de rezultatul referendumului de duminica prin care romanii au votat pentru desfiintarea senatului si reducerea drastica a numarului de parlamentari.

Traian Basescu, sustinut de democrat-liberali, a ramas in cursa prezidentiala cu liderul socialistilor, Mircea Geoana si desi presedintele in functie mizeaza pe alegatorii de dreapta, fruntasii liberalilor romani au hotarit astazi in mod oficial sa-l sustina pe candidatul socialistilor. La rindul lor, liderii Partidului Social-Democrat au hotarit sa semneze miine un acord cu liberalii prin care sa bata in cuie aceasta alianta, dar si numele celui care urmeaza sa fie prim ministru in cazul in care Mircea Geoana va ajunge presedinte. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania s-a raliat acestei mari coalitii si toate cele trei formatiuni parlamentare sint gata sa-si uneasca fortele impotriva lui Traian Basescu si pentru sustinerea primarului de Sibiu Klaus Johannis pentru functia de premier.

Sociologii sustin ca o astfel de coalitie le da oamenilor incredere si ar putea constitui un atu pentru candidatul socialistilor. Pe de alta parte cercetatorii recunosc ca alegatorii liberali au in general o gindire autonoma si e greu de crezut ca cei care l-au votat pe liderul Partidului National Liberal vor merge in bloc sa-l voteze pe socialistul Mircea Geoana. Cei dezamagiti de Traian Basescu vor prefera mai degraba sa stea acasa, decit sa-l voteze pe urmasul lui Ion Iliescu in fruntea socialistilor, in vreme ce altii il vor vota in turul doi pe actualul presedinte. In ceea ce priveste electoratul maghiar e mai complicat de apreciat, fiindca pina acum acesta vota disciplinat la indicatia partidului, insa Traian Basescu a avut o relatie extrem de prietenoasa cu populatia din judetele Covasna si Harghita, care de altfel l-au sustinut masiv in 2007, in ciuda recomandarilor liderilor minoritatii ungare din Parlament.

Presedintele Traian Basescu a explicat astazi ca nu are nevoie de aliante politice, fiindca nimeni nu poate dispune de voturile romanilor si ca de aceea singura alianta pe care poate sa o faca e cea cu poporul. In vreme ce presedintele in functie se bazeaza pe alegatorii sai si pe ceea ce a mai rams din electoratul dur anti-comunist, televiziunile de stiri au inceput deja o campanie pe fata impotriva sa.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG