Linkuri accesibilitate

Mai multe obligaţii decît drepturi


Copii din cadrul CIDDC publică un studiu despre cum le sunt respectate drepturile

„Unii copii erau angajaţi fără contract, lucrau în câmp, în baruri pe timp de noapte, destul de multe cazuri am întâlnit. Mulţi se foloseau de faptul că ei nu cunoşteau că trebuie să întocmească un contract şi lucrau într-un fel ilegal”

Îmi povesteşte Lidia Galus, o elevă de 15 ani din oraşul Sângerei, care alături de alţi copii a monitorizat felul în care le sunt respectate drepturile. Lidia îmi spune că a rămas uimită să afle că mulţi dintre semenii ei, unii fiind chiar mai mici, sunt exploataţi prin muncă de către adulţi.

Recent, un grup de copii din cadrul Centrului de Informare şi Documentare pentru Drepturile Copilului a publicat un studiu despre modul în care le sunt respectate drepturile.

Cei mai mulţi dintre elevi, îmi spune Igor Lai din Floreşti, confundă drepturile cu obligaţiile: “Una dintre cauzele acestui fapt este că copii aud mai mult despre obligaţii decât despre drepturile lor. Noi nu vrem ca drepturile să fie separate de obligaţii şi nu vrem să ne dezicem de obligaţiile noastre. Noi dorim ca drepturile şi obligaţiile să se afle mereu într-un echilibru sănătos şi dorim ca drepturile să fie primare, mai întâi să ne respecte drepturile, iar apoi noi obligaţiile le vom îndeplini cu mare plăcere”

Mariana Ianachevici
Mariana Ianachevici, vice-preşedinta organizaţiei non-guvernamentale„Salvaţi Copiii” din Moldova, sugereaza că lucrurile vor evolua în bine atunci când nu doar părinţii, dar şi angajaţii din domeniul protecţiei copilului vor fi mai responsabili: “Pentru mine respectarea drepturilor copilului porneşte nu de la modul cum am să-mi protejez eu spatele prin regulamente prin instrucţiuni, în aşa fel încât Doamne-Fereşte dacă cade drobul de sare să nu cumva eu să fiu eu cea penalizată, protecţia copilului trebuie să pornească de la responsabilitate”.


Cornel Ţăruş
Pe de altă parte, Cornel Ţăruş, şef de direcţie din cadrul Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, crede că fără o planificare bugetară clară în domeniul protecţiei sociale, nu se poate vorbi despre schimbări în bine: „În momentul în care profesioniştii care elaborează proiectele bugetare o să poată măcar elabora instrumente pentru analiza bugetară prin prisma anumitor priorităţi, atunci vom putea avea măcar anexe şi spune că iată din 100 de lei cheltuiţi de stat, un leu a fost cheltuit pentru copil. Fără a avea o planificare bugetară clară în domeniul protecţiei drepturilor copilului, vom bate pasul loc”. Cornel Ţăruş spune că Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului va încerca anul viitor să planifice un buget de stat, prin prisma drepturilor copilului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG