Linkuri accesibilitate

Peste 9 mii de moldoveni au participat la votul pentru preşedintele României


De trei ori mai mult decât la alegerile parlamentare din noiembrie 2008

Mii de moldoveni, deţinători de paşapoarte româneşti, s-au îmbulzit ieri în faţa secţiilor de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova pentru a vota viitorul preşedinte al României. Majoritatea, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al României, şi-au dat votul pentru actualul preşedinte român, Traian Băsescu.

Soţii Veronica şi Gheorghe Danilescu au aşteptat ore în şir în faţa Ambasadei României la Chişinău ca să poată vota. Pentru că Veronica era cu copilul în braţe a fost lăsată să intre în secţia de votare fără să stea la coadă. Am întrebat-o ce aşteptări leagă de aceste alegeri prezidenţiale : „ .. să se deschidă hotarele, să circulăm liber, să avem de lucru, să ne putem creşte copii, votăm pentru un viitor luminos”

Soţul Veronicăi, Gheorghe, trebuia să mai aştepte preţ de câteva ore ca să-şi poată exercita dreptul la vot. Nu a cedat nici foametei şi nici frigului. Dupa vreo patru ore de aşteptare a ales.

Un alt votant, Sergiu Timuţă a venit să voteze la Chişinău tocmai de la Călăraşi. Şi a facut-o în speranţa că viitorul preşedinte al României va urgenta procerdura de redobândire a cetăţenie: „Deja sunt opt-nouă ani de când se tărăgănează redobândirea cetăţeniei române. Soţia mea, fraţii mei, surorile nu au redobândit nimic, însă avem aceleaşi drepturi. Eu mi-am redobândit cetăţenia în 1999, iar fraţii mei nici până în ziua de azi”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al României, peste nouă mii de moldoveni, deţinători de paşapoarte româneşti au participat ieri la vot, adică de trei ori mai mult decât la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut. Ion Şerban, preşedintele secţiei de votare nr. 172 din incinta Ambasadei României, vine să confirme acest adevar: „E o diferenţă între alegerile Parlamentare, interesul este foarte mare pentru alegerile prezidenţiale. Da, sunt mai mulţi alegători pentru acest scrutin. ”

L-am întrebat pe Igor Munteanu, director executiv al organizaţiei IDIS Viitorul, cum s-ar explica această prezenţă sporita la urnele de vot.
Igor Munteanu: “În primul rând s-au scos supapele sistemului care împiedica o parte dintre cetăţenii români din republica Moldova să-şi exercite dreptul cetăţenesc. Pentru că să fi cetăţean român în republcia Moldova era echivalent cu o infracţiune. Acum , pentru că s-ai scos aceste supape, lumea a dorit să participe activ, manifestându-şi în acest fel voinţa şi interesul pentru accelerarea pozitivă a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova”

Iată cum a lămurit Igor Munteanu şi opţiunea majorităţii moldovenilor, deţinători de paşapoarte româneşti, de a vota pentru candidatura actualului preşedinte al României, Traian Băsescu
Igor Munteanu: “Au votat evident pentru politicienii care sunt mai populari şi mai vizibili în Republica Moldova şi nu putea să fie altul mai vizibil decât preşedintele Băsescu, care a plouat cu declaraţii şi afirmaţii legate de importanţa şi rolul pe care îl are pentru statul român, existenţa unei importante comunităţi de românofoni din Republica Moldova, parte din naţiunea română”

Amintim că pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din 22 noiembrie, autorităţile din România au mărit numărul secţiilor de votare pe teritoriul Republicii Moldova de la două la treisprezece. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 6 decembrie, când se vor confrunta Traian Băsescu şi Mircea Geoană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG