Linkuri accesibilitate

Balotaj la Bucureşti - Băsescu şi Geoană în turul doi


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Electoratul optează totodată pentru desfiinţarea Senatului

1,75 la suta este diferenta intre presedintele in functie, Traian Basescu si liderul socialistilor Mircea Geoana. Pe locul al treilea s-a situat presedintele liberalilor cu 20 la suta, Crin Antonescu. 50,3 la suta dintre romani au votat ieri lin primul tur al alegerilor prezidentiale. 88 la suta dintre romani s-au pronuntat tot ieri la referendumul propus de presedintele Traian Basescu pentru reducerea numarului de parlamentari si 77 la suta au votat pentru desfiintarea Senatului.

Cu aceste rezultate, in situatia in care prezenta la referendum a fost de peste 50 la suta, parlamentarii vor fi obligati sa schimbe Constitutia Romaniei in asa fel incit Parlamentul bicameral sa se transforme intr-unul format dintr-o singura camera. Partidele sint insa deranjate de acest rezultat, fiindca isi pierd din putere si influenta.

Pe de alta parte o simulare facuta in 2004 pe aceasta tema sugera ca minoritatea maghiara ar putea sa fie subreprezentata in aceasta formula de parlament minimizat. Romanii nu au insa incredere in Parlament, de aceea votul de ieri a fost de fapt un vot impotriva clasei politice autohtone.

Deja Crin Antonescu s-a grabit sa anunte ca liberalii nu-i vor da votul presedintelui Traian Basescu, in vreme ce socialistul Mircea Geoana s-a declarat gata sa faca un guvern social-liberal, daca va fi ales presedinte. Turul al doilea de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei va avea loc pe 6 decembrie si pina atunci se anunta negocieri complicate, in care rolul principal il joaca liberalii, care jongleaza cu cele 20 de procente cistigate de Crin Antonescu.

Majoritatea conturata pina acum pare sa se stringa din nou in jurul primarului german al Sibiului Klaus Johannis: socialistii, liberalii si maghiari il prefera ca premier, iar electoratul acestor partide este indemnat sa voteze cu socialistul Mircea Geoana.

Lucrurile nu sint insa batute in cuie, Klaus Johannis este varianta avansata de liberali si imbratisata de celelate partide, datorita imaginii bune pe care o are actualul primar de Sibiu. Intre timp insa exista presiuni serioase la baza liberalilor care cer o alianta cu partenerii traditionali de dreapta, adica cu Traian Basescu.

Strategiile se vor schimba poate in urmatoarele doua saptamini, fiindca liberalii au convocat forul lor de conducere care ia principalele decizii, dar in acelasi timp socialistii se straduiesc sa alcatuiasca o larga coalitie anti Traian Basescu. Nu este totusi sigur ca votantii liberali ai lui Crin Antonescu se vor duce in bloc sa voteze candidatul socialist si in acelasi timp maghiarii din Harghita si Covasna sint potrivit sondajelor masiv pro Traian Basescu. In plus actualul presedinte are de partea lui si argumentul referendumului de reducere a Parlamentului la o singura camera.
XS
SM
MD
LG