Linkuri accesibilitate

Prezidențialele din România - o vedere din Bruxelles

Alegerile prezidenţiale din România – un vot îmbătrânit şi obosit, notează astăzi, Dan Alexe, în jurnalul său de corespondent.

Ieri au avut loc alegerile prezidentiale in Romania si, asa cum era de asteptat, cei care s-au calificat pentru a doua runda au fost Traian Basescu, presedintele, omul care a promis ca va da cetatenia romana unui numar de un milion de moldoveni, si Mircea Geoana, cel care a tacut tot timpul in privinta relatiei Romaniei cu Moldova. Amandoi s-au calificat pentru a doua runda, dar asta era de asteptat. Cel mai surprinzator detaliu al alegerilor a trecut insa cu totul neobservat. E vorba de cifra alegatorilor: 18 milioane de oameni cu drept de vot intr-o tara cu 22 milioane de locuitori. Altfel zis, mai putin de o cincime din cetatenii Romaniei au sub 18 ani!… Romania e asadar o tara imbatranita, cum e si Moldova. Tari in care familiile nu mai fac acel minimum de DOI copii care asigura reinnoirea populatiei.

O reinnoire la limita, in masura in care doi copii pe familie inseamna doar ca populatia nu o sa scada numeric, nu insa si ca ea va creste. Romania si Moldova fac parte din acea Europa in care copiii sunt vazuti ca o povara si un obstacol in fata carierei personale, o Europa in care oamenii, ofiliti de stres si de povara crizei economice, nu mai fac copii pentru ca stiu ca nu vor avea cum sa-i creasca si nu vor avea cu cine sa-i lase atunci cand merg la munca.

Si pentru ce sa faca copii? Copii care sa-l voteze pe Basescu ? Sau pe Geoana devenit batran, dar imposibil de scos din politica altfel decat prin moarte biologica ?

Si cine sunt oamenii care ar putea vota? Practic toti romanii si moldovenii pe care i-am intalnit aici, in occident, lucreaza la negru si sunt pesimisti. Nu-i mai intereseaza politica de acasa. Zidari, electricieni, femei de menaj, prostituate, cu totii au fugit de saracie si au lasat in urma o lume din ce in ce mai saraca. In conditiile actuale, Romania si Moldova – unite sau nu - vor fi europene abia atunci cand vor deveni o tinta pentru imigratie, cand oameni si mai nenorociti decat noi se vor bate pentru a ajunge la noi si pentru a obtine un minuscul apartament de bloc in Chisinau sau in Galati. Abia atunci vom intelege nenorocirea altora si ne vom da seama ca Europa, chiar asa complicata cum se arata ea, e o casa primitoare care trebuie ingrijita… Pana atunci, insa, vom continua sa ne plangem fara a vedea ca traim intr-o lume imbatranita si ca pentru milioane de oameni tineri si saraci de pe planeta Romania si Moldova se apropie de taramul fagaduintei.
XS
SM
MD
LG