Linkuri accesibilitate

Rămăşiţele bunătăţii şi optimismului


Piața la Strășeni
Piața la Strășeni

Am întîlnit nişte oameni calmi, sfătoşi şi foarte ospitalieri, cu toate că duc o viaţă grea...

Am spus nu o dată că tranziţia interminabilă i-a făcut pe mulţi dintre concetăţenii noştri încrîncenaţi, îngrijoraţi, recalcitranţi, abătuţi. Am spus nu o dată că prestaţia lamentabilă a guvernanţilor autohtoni, în toţi ultimii 18 ani, a spulberat aproape cu desăvîrşire încrederea oamenilor în cumsecădenia politicienilor. Astăzi o să zic altceva.

Am avut ocazia, în week-end, să merg în cîteva sate din raionul Străşeni şi să discut acolo cu oameni simpli: ţărani, şoferi, bibliotecari, învăţători, bucătari. Am descoperit acolo nişte rămăşiţe ale seninătăţii şi ale optimismului. Acestea mai există, în ciuda tăvălugului nemilos al tranziţiei care a trecut peste ţară. Am întîlnit nişte oameni calmi, sfătoşi şi foarte ospitalieri, cu toate că duc o viaţă grea, cu toate că veniturile le sînt ridicol de mici. A fost o adevărată plăcere pentru mine – scriitorul sofisticat – să vorbesc cu aceşti oameni simpli care emanau o bunătate de-a dreptul incredibilă. Cum de nu i-a încrîncenat viaţa plină de lipsuri? m-am întrebat.

Şi am înţeles apoi că nu resemnarea proverbială a moldoveanului e la mijloc. Oamenii aceia mai păstrau în ei nişte rămăşiţe ale optimismului. Ei încă mai sînt încrezători în schimbarea la faţă a oamenilor politici, mai cred că oamenii politici vor să scoată ţara din mocirla sărăciei. Schimbarea puterii le alimentează mereu speranţa că poate va fi mai bine decît a fost. Mai mult, am întîlnit oameni săraci, care încă mai sînt de acord să rabde o vreme, să renunţe chiar o vreme la indexarea pensiilor şi mărirea salariilor, cu condiţia ca în final să fie mai bine. Deşi îngust şi vag, orizontul de aşteptare mai există.

Politicienii autohtoni din toate partidele şi partiduţele ar trebui însă să ştie că – fiind o rămăşiţă rarisimă – această stare de spirit, în loc să prolifereze, cum se doreşte, poate să dispară cu desăvîrşire în curînd, dacă cei cocoţaţi în vîrful piramidei politice nu vor munci cu adevărat pentru binele nostru al tuturor. Doritori de a suporta încă 18 ani orbecăiala şi iresponsabilitatea politcienilor autohtoni nu cred să mai fi rămas.
XS
SM
MD
LG