Linkuri accesibilitate

24.11.99: București: Vizita premierului Radu Vasile la Moscova


Un comentariu despre influențele pozitive și negative ale Rusiei asupra vieții politice din România.

24 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: R. Călin Cristea; comentariu Emil Hurezeanu).

Vizita premierului Radu Vasile la Moscova.

Vizita de două zile a premierului Radu Vasile la Moscova este comentată în contextul aniversării revoluției din decembrie 1989: „Peste o lună România aniversează 10 ani de la revoluţie. Din revoluţie, din pregătirea revoluţiei, din desfăşurarea şi urmările ei, a făcut parte şi Moscova.”

„Influenţa pozitivă a constat în crearea climatului de reforme gorbacioviste în Europa centrală şi răsăriteană, care a programat prăbuşirea comunismului de stat şi în România. Influenţele discutabile sau negative au constat, până azi, în reanimarea unor grupuri de interese pro-ruseşti, formate din vechii stalinişti sau mai noii anti-ceauşişti, la care s-au adăugat în ultimii ani interesele economice, financiare şi de securitate ale Rusiei, manifeste în acţiunile unor politicieni, publicaţii sau oameni de afaceri din România”.

Ion Iliescu şi Adrian Năstase, consideră Emil Hurezeanu, au servit cel mai bine interesele Rusiei între 1989 şi 1996. „Ei au semnat primii tratatul anti-occidental cu Moscova, au acceptat ultimii dizolvarea CAER şi a Pactului de la Varşovia, au aşteptat mereu, până în ultimul moment epilogul răfuielilor între dogmaticii şi reformiştii de la Kremlin pregătind pe faţă pactizarea cu inamicii democratizării în Rusia”.

Mereu, în ultimul secol, o Românie slabă a servit intereselor Moscovei.
XS
SM
MD
LG