Linkuri accesibilitate

Trei candidaţi cu şanse: Traian Băsescu susţinut de PDL, Mircea Geoană (PSD) şi Crin Antonescu (PNL)

6,1 la suta este prezenta la vot pina la ora 10. Primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania are loc in plina criza politica si economica, dar cu toate acestea sociologii mizeaza pe o prezenta care sa ajunga pina aproape de 50 la suta. Un catalizator al prezentei la vot ar fi putut fi referendumul pentru reducerea Parlamentului de la doua camere la una singura, insa deocamdata potrivit statisticilor Biroului Electoral Central doar 5,75 la suta au votat.

Mentorul socialistilor romani, Ion Iliescu a declarat deja ca nu a votat pentru referendum fiindca “e o diversiune electorala”. Mai multe organizatii neguvernamentale au incercat de altfel sa convinga justitia ca referendumul propus de presedintele Traian Basescu nu ar trebui sa aiba loc odata cu alegerile prezidentiale.

Traian Basescu in schimb a declarat astazi dupa ce a votat ca scrutinul de astazi este “unul dintre cele mai importante” din cite s-au desfasurat in Romania fiindca “romanii au puterea de a spune şi Parlamentului cum să funcţioneze”, iar referendumul pentru desfiintarea Senatului “este un exercitiu de putere exceptionala pe care romanii pot să-l exercite”. “Am convingerea, a spus presedintele roman ca cetatenii, “isi vor exercita suveranitatea în interesul lor”.

12 candidati s-au inscris in cursa pentru alegerea presedintelui din Romania, dar doar trei isi disputa intrarea in turul al doilea: presedintele in functie, Traian Basescu, sustinut de Partidul Democrat Liberal; Mircea Geoana din partea Partidului Social Democrat si Crin Antonescu din partea Partidului National Liberal.

Ministerul de interne a primit in primele trei ore de la deschiderea urnelor in jur de 60 de sesizari privind incidente electorale, doua dintre acestea fiind infractiuni. Miza reala a scrutinului prezidential din Romania va fi de fapt in turul al doilea, de aceea se asteapta ca atunci prezenta sa fie mai mare si turbulentele mai accentuate.
XS
SM
MD
LG