Linkuri accesibilitate

Trecut obsedant? Prezent oprimant? Criză a conştiinţei istorice?


Pledoarie pentru demistificarea istoriei şi abordarea realistă a trecutului care, înţeles astfel, ne dă forţă

Trecutul nu poate fi tratat ca o indezirabila, insuportabila povara, ci trebuie cunoscut, examinat, explicat, luminat. Poate ca uneori cartile de istorie, albumele de fotografii sunt abandonate in aceasta lume a imaginior video si digitale. Dar istorie inseamna trecutul. Trecutul reprezinta radacinile noastre, a popoarelor. Ca si in cazul copacului, fara radacini acesta va muri. Fara radacini puternice acesta va fi doborat de vant. Acestea sunt opiniile oamenilor cu care a discutat ocazional Europa Libera.

Se zice ca omului nu-i mai place sa fie obsedat de intrebari privind memoria si uitarea, coincidenta si divergenta timpului personal si istoric, si presiunile exercitate de istorie asupra individului. Unii ar mai spune ca noi, cei de astazi, trebuie sa facem istorie, luand pilda trecutul, dar nu e suficient sa ne laudam cu figurile marete ale trecutului. Trebuie sa ne straduim sa ne ridicam cel putin la nivelul lor. Care dintre evenimente s-au retinut mai mult in amintirea unor locuitori de la Straseni?

A ne uita trecutul, insa, sau a-l ignora pur si simplu, inseamna a ne ucide fiinta, a ne dezradacina si a ne pierde. Pe de alta parte, una este a invata din greselile trecutului, alta e sa traim pe picioarele stramosilor, spune parintele Petru Buburuz, parohul Bisericii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, deputat in primul parlament dupa proclamarea independentei Republicii Moldova.

Dupa ani si ani, multi se mai prind la gandul ca nu stiu adevarul despre trecut, despre comunism, despre marile probleme ale omenerii dar si despre marile bucurii. Or, daca nu rezolvam problemele trecutului, vor fi repetate la nesfarsit, e parerea fostului presedinte Petru Lucinschi.

Oleg Serebrian
Trecutul ne face puternici. Dar nu un trecut masluit, infrumusetat, folosit pentru manipularea oamenilor. Avem nevoie sa ne cunoastem trecutul, un trecut sincer, cu plusuri si cu minusuri, este opinia politicianului Oleg Serebrian.
Previous Next

XS
SM
MD
LG