Linkuri accesibilitate

75 de mii de copii cresc în familii de migranţi


Alexandra Yuster (UNICEF)
Alexandra Yuster (UNICEF)

Mai mult de jumatate din copiii Moldovei traiesc cu mai putin de 30 de lei pe zi

Moldova a inregistrat succese in domeniul respectarii drepturilor omului ,dar este inca la inceput de drum – acestea sunt cuvintele Alexandrei Yuster, reprezentanta UNICEF in Moldova. Paul Hodorogea a incercat sa afle care este situatia drepturilor copiilor in Moldova, comparativ cu cei alte tari, dar inainte de asta a aflat ce spun oameni luati la intamplare pe strada fata de situatia copiilor moldoveni.

„Noi copiii nu avem atatea drepturi, nu sunt respecate”. „E mai bine in alte tari. Pentru ca politica democrafica este mai dezvoltata, adica statul ofera mult mai multe privelegii mamelor” „Aici posibilitatile sunt mai mici” „Ei nu sunt asigurati de parinti. Parintii consuma prea mult alcool, si nu au drepturi ca in Europa”. „Unii acolo mor de foame, noi avem ce manca”. „Am vazut cazuri de copii care n-au nici macar cetatenie in Moldova”. „Au o stare sociala proasta de tot, stau mai mult pe drumuri, nu sunt ingrijiti si nu prea au familii. Mai multi copiii sunt pe strada”

Nu de aceeasi parere este reprezentatnta UNICEF in Moldova, Alexandra Yuster: „Copiii din Moldova, ca si din alte tari din Europa de Est, au o sansa mare de supravietuire in prima perioada a vietii. Situatia din Moldova este chiar mai buna decat in alte tari cu acelasi venit.”

Totusi Republica Moldova are cateva probleme serioase ce trebuie depasite, mai spune reprezentanta UNICEF: „Saracia este inalta. Mai mult de jumatate din copiii Moldovei traiesc cu mai putin de 30 de lei pe zi, si foarte putine familii din regiunile rurale au acces la apa potabila de calitate”.

Tamara Plămădeală
Avocata Parlamentara a Copilui, Tamara Plamadeala ne-a spus ca in Moldova cel mai frecvent se incalca dreptul la educatie a copiilor: „Se incalca articolul 35 al Constitutiei – invatamantul gratuit, a devenit o moda colectarea de diferite fonduri, taxe – pentur intretinerea scolilor. Sunt discriminati copiii saraci, astfel copiii nu au acces egal la invatatura”.

Statistica arata ca in Moldova 75 de mii de copii cresc in familii in care cel putin unul dintre parinti este plecat la munca peste hotare. Migratia masiva si saracia sunt cauze ale infractionalitatii inalte in randul copiilor. In prezent, in Moldova, 3000 de copiii se afla in evidentele politiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG