Linkuri accesibilitate

Prezidenţialele din România şi "costul de oportunitate"


“Cea mai buna opţiune posibilă la care tocmai renunţasem”

In ultima zi de campanie electorala, presa ilustreaza foarte bine moralul la pamant al romanilor. Mircea Cartarescu scrie in Evenimentul zilei ca “Basescu a fost invins de sistemul ticalosit. El e victima unei extraordinar de concentrate campanii mediatice purtate de marii moguli care detin puterea reala in Romania. Este razbunarea pentru condamnarea comunismului si deschiderea dosarelor securitatii”. Cartarescu este convins ca ofiterii si colaboratorii securitatii au fost prea multi si sunt azi prea puternici. Chiar daca ar redeveni presedinte, Traian Basescu ar avea tot atat de putine arme impotriva lor.

In Romania libera, Cristian Campeanu incearca sa-si propteasca deprimarea de semnificatia pur teoretica a votului. “Cea mai rea optiune e sa nu alegem” – spune jurnalistul si pledeaza fara prea mare entuziasm pentru acceptarea costului de oportunitate: o formulă folosita de economisti in situatii de blocaj. Daca acesta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru a clarifica lucrurile, Basescu ar urma sa fie un cost de oportunitate, adica “cea mai buna optiune posibila la care tocmai renuntasem”.

Doua ziare, Evenimentul zilei si Gardianul, au fost atente la ce se intampla in Transnistria. Evenimentul zilei citeaza Europa libera in legatura cu informatia ca un grup de parlamentari transnistreni i-a cerut lui Igor Smirnov demisia. In opinia analistului Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice din Chisinau, e momentul sa se foloseasca actuala conjunctura pentru a grabi erodarea interna a regimului Smirnov si reintregirea Republcii Moldova, arata Evenimentul zilei.

Gardianul se refera la nemultumirile Moscovei fata de intentia lui Smirnov de a organiza un referendum de schimbare a constitutiei. Trecerea la constitutia rusa nu ar fi dorita de oficialii rusi, dupa cum, nici inglobarea Transnistriei in Federatia Rusa. “Pe un asemenea fundal premierul Vlad Filat se intalneste cu Vladimir Putin la Ialta, unde vor discuta despre Transnistria” – noteaza semnatarul articolului din Gardianul.
XS
SM
MD
LG