Linkuri accesibilitate

Scoaterea de sub urmărire penală a dosarelor Pasat


Valeriu Pasat
Valeriu Pasat

Valeriu Pasat: "O să depunem o plîngere faţă de toţi cei care s-au făcut vinovaţi de “cazul Pasat”.

Valeriu Pasat: Mi s-a inminat ordonanta de scoatere de sub urmarire penala pe doua cazuri. Toate declaratiile, cum am spus si anterior, ale lui Iurie Rosca referitoare la tentativa de omor, lovitura de stat, toate sint niste aberatii. Procurorii s-au clarificat, au verificat si astazi mi s-a inminat documentul respectiv ca nimic nu s-a adeverit. La fel am fost scos de sub urmarire penala si in cazul cu “pistolul romanesc” oferit in dar de ministrul Apararii. S-a verificat, totul a fost introdus in tara legitim. Este semnatura viceministrului de Interne (de atunci.n.r.) domnul Turcan care confirma ca am dreptul sa port arma. Asa ca astazi este un eveniment cind, sa zicem, a triumfat dreptatea. Mai departe ramine sa ne clarificam. Toate invinuirile care au fost aduse si Federatiei Ruse ca ar fi fost o tentativa de lovitura de stat cu ajutorul Rusiei nu s-a adeverit.

Vasile Botnaru: Procurorii si-au cerut scuze?

Valeriu Pasat: Procurorul general a format doua grupe operative din noi procurori care nu au fost pina acum implicati in dosar. Fiindca dumneavoastra cunoasteti, de la Moscova am declarat ca sint disponibil sa vin sa dau marturiile respective. Dar cind am venit am gasit aceiasi procurori. Acelasi procuror Popa. De aceea am declarat Procurorului general ca nu este normal. Or un procuror care a instumentat si a fabricat un dosar nu poate sa traga si alta concluzie. Si dumnealui a mers in intimpinare, a creat citeva grupe care au revazut aceste asa-numite argumente pe care le-au adus procurorii anteriori. Ramine sa discutam cu Procurorul general cum procedam mai departe.

Galina Munteanu (TV7): Veti cere despagubiri morale?

Valeriu Pasat: Eu nu o sa ascund fata de dumneavoastra intentia ca tot raul are un nume. Nu putem sa nu cerem despagubiri, asta este o treaba. Dar trebuie sa cerem ca acei care au facut denuntul respectiv, ma refer la Iurie Rosca, trebuie sa raspunda in fata instantei. Pe ce s-a bazat? Pur si simplu asa nu va fi lasat, cum le pare cuiva.

Angela Gonta (Pro TV): O sa depuneti o plingere impotriva domnului Rosca?

Valeriu Pasat: O sa depunem o plingere fata de toti acei care s-au facut vinovati de “cazul Pasat”. A fost un caz cu un rasunet international. Un caz care, cred eu si sinteti cred ca de acord si dumneavoastra, a adus foarte mari daune imaginii Republicii Moldova. Cred ca trebuie sa revizium lucrul acesta. Cinci ani de zile practic cu fel de fel de invinuiri. Si cind am facut acum cunostinta cu dosarele eu am ramas, va spun sincer, socat. La dosare erau anexate materiale din ziarul “Flux”. Acestea sint oare lucruri operative care s-au adunat la dosar?

Vasile Botnaru: Ati primit si pistoalele inapoi?

Valeriu Pasat: Ma duc acum sa le primesc si sa vedem ce facem. Cu pistoalele cel mai interesant lucru este ca atunci cind s-a facut prima perchezitie in martie 2005 s-au inclus in lista obiectelor gasite in casa. S-a facut contact cu Ministerul Afacerior Interne si s-a verificat ca sint legitim aduse in tara si inregistrate. Ca apoi mai tirziu, peste un an de zile, sa revina la pistoale si sa spuna ca intentam dosarul cu “pistolul romanesc”.

Vasile Botnaru: Dar informtatiile acestea toate se stiau, deci se poate deduce ca procurorul putea sa ia aceeasi decizie si mai devreme, nu acum?

Valeriu Pasat: Procurorii pina acum luau decizii in conformitate cu indicatiile conducerii politice a tarii. Nu este un secret si cunoasteti nu numai pe cazul Pasat dar si pe celelalte dosare care au fost intentate, fabricate la comanda, asa ca nu este de mirare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG