Linkuri accesibilitate

22.11.99 - București: Noul Cod al muncii


Pe marginea proiectului noului cod al muncii ce desființează cartea de muncă și introduce contractul colectiv, dreptul la grevă etc.

22 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: R. Călin Cristea; reporter Dan Tăpălagă).

Noul Cod al muncii.

A fost lansat proiectul noului cod al muncii – un proiect pe care ministerul muncii speră să-l treacă prin Parlament până în primăvara viitoare.

Actualul cod al muncii este din perioada comunistă, reflectând „un raport anacronic” în contextul unei economii de piaţă. Proiectul a fost elaborat cu ajutorul Uniunii Europene şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Cea mai mare noutate adusă de proiectul noului cod al muncii este desfiinţarea cărţii de muncă. În schimb, se va crea un registru de personal, in cadrul fiecărei întreprinderi, care va evidenţia activitatea angajaţilor. Angajatorul va fi obligat să elibereze certificate, în cazul că un angajat trebuie să dovedească anumite lucruri.

Noul cod al muncii mai prevede crearea contracutului colectiv de muncă, dreptul la grevă şi înfiinţarea unor unităţi juridice specifice. Dreptul la salariu este de asemenea protejat, prin crearea unui fond care intră în acţiune în cazul falimentului angajatorului.


Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG