Linkuri accesibilitate

A 20-a aniversare a adoptării Convenţiei ONU privind drepturile copiilor

Un grup de copii au imparţit jucarii de pluş pe strada, incercand să-i faca pe maturi să inteleagă că nu vor să fie trataţi ca nişte jucării, chiar dacă le plac jucăriile. "Va daruiesc aceasca jucarie ca sa respectati drepturile copilului – merci mult. Noua ne plac jucariile, dar nu suntem jucarii." Acesta este mesajul pe care l-au răspântit, in centrul Chişinăului, aproape 40 de copii de la Centrul Media pentru Tineri şi voluntari de la Radioul Naţional.

Am intrebat-o pe Mihaela Scutaru, elevă in clasa a 3-a, ce jucării a dăruit trecătorilor: „Am dat o morsa si un lupusor.”
Iar colegii Mihaelei mi-au spus pentru ce drepturi au luptat ei astăzi: „Dreptul la joaca, la familie, la nume, dreptul la invatatura, la nationalitate, dreptul la educatie, la opinie”

Trecătorii au rămas plăcut surprinşi de gestul copiilor: „Ce jucarie am primit? Cred ca un ursulet sau un catelus. Cu ce ocazie? Ca sa respectam drepturile copiilor, pentru ca in multe cazuri copii sunt batuti sau umiliţi. Aceste actiuni sunt foarte importante pentru ca maturii trebuie sa inteleaga că si copii sunt oameni”.

Valentina Ghidiu, invăţătoarea picilor din clasa a 3-a de la Liceul Gheorghe Asachi, mi-a spus ca unul din drepturile de care sunt lipsiţi elevii ei este chiar dreptul la joacă: „Avem joaca putina. Copii moderni petrec mult timp cu pregatirea temelor, televizorul – care nu e joaca dar tot e invaţare, dar mai pasivă. Pe langa drepturi mai avem si obligatiuni. Aşa-i copii? – DAAAA!”

Iniţiativa organizării acestui flashmob a venit de la voluntarii Centrului Media pentru tineri. Directoarea centrului Veronica Boboc: „Ati auzit si dvs, drepturile copiilor nu trebuie incalcate dar respectate. Asta a fost un mesaj elaborat de copii pe care ei au vrut sa-l spuna. Este destinat şi pentru opinia publica dar si pentru factorii de decizie. Mesajul de pe panglica legata de jucarii este că „Moldova incepe cu dreptul, cu dreptul copiilor” – asta vor copiii.”

Saptamana drepturilor copiilor se va incheia sambata la unul din mall-urile din Chisinau. Copiii vor scrie pe un panou uriaş lucrurile care i-ar face mai fericiţi. Ulterior, acest panou va fi expus deputaţilor, pentru a-i ajuta să ia decizii mai bune. Acest flashmob e o actiune care se inscrie in activitatile dedicate aniversarii a 20-a de la adoptarea Conventiei cu privire la drepturile copilului de către Adunarea Generală ONU.
XS
SM
MD
LG