Linkuri accesibilitate

Iritarea mediilor politice ruseşti


Ziarele de la Bucureşti semnalează atacurile ruseşti la adresa lui Vlad Filat după vizita în România

Ziarele din Romania inregistreaza reactii de iritare ale mediilor politice rusesti fata de cele declarate la Bucureti de premierul moldovean Vlad Filat. Un articol din Adevarul sustine in titlu ca Filat este atacat dur de rusi dupa vizita din Romania. Atacul vine prin vocea lui Aleksei Martînov, directorul Institutului pentru statele noi de la Moscova. Acesta este citat cu remarci amenintator-ironice la adresa tanarului politician, care, ce-ar vrea sa obtina la Malta? Cumva ca Rusia sa-si abandoneze cei 140.000 de cetateni care traiesc in Transnistria? Sau sa permita, citam din Adevarul, “eliminarea fizica a acestora” ori poate se asteapta ca Vladimir Putin sa dea ordin ca oamenii de afaceri rusi sa-si abandoneze activele in Transnistria, facandu-le cadou lui Filat si prietenilor lui?" “Sa nu se astepte la asa ceva” – a mai adaugat Aleksei Martînov.

Si Cotidianul informeaza despre vizita lui Vlad Filat si a lui Marian Lupu in Rusia, in timp ce Ziua prefera sa rezume interviul acordat de Filat agentiei ITAR TASS si transmis in romaneste de Agerpres. Filat ar nuanta in acest interviu cele spuse la Bucuresti. Nu intentioneaza sa ceara pe un ton ultimativ Rusiei sa-si retraga trupele din Transnsitria, ci doreste o discutie deschisa, principiala privind reglementarea transnistreana. Totusi, il citam pe Filat, “In niciun caz nu trebuie ca pe malurile Nistrului sa stea soldati cu arme si tehnica militara”.

Misterioasa vizita la Moscova, din aprilie, a lui Mircea Geoana, l-a lasat pe cadidatul social-democrat la presedintia Romaniei fara sprijinul Statelor Unite in aceasta campanie – sustine un editorial semnat de Mircea Marian in Evenimentul zilei. Fostul ambasador al Romaniei la Washington nu s-a gandit ca americanii nu vor privi cu ochi buni acel desant la Moscova, cand nu se stie bine nici ce a cerut Geoana, nici ce eventual a primit si nici in ce conditii. Jurnalistul de la Evenimentul zilei vorbeste chiar despre o (mica) tradare nationala.

Adevarul publica astazi un interviu cu adjunctul securitatii din Timisoara, Radu Tinu, pe tema harturii politice a Herthei Muller. Radu Tinu. astazi directorul ASIROM Timisoara, recunoaste cu cinism ca a montat un microfon in apartamentul scriitoarei, si adauga, inca mai insolent, o observatie de ordin personal: “era urata”.
XS
SM
MD
LG