Linkuri accesibilitate

Programul de stabilizare alarmează sindicatele


Măsurile anticriză sunt însă absolut necesare pentru a preveni o criză financiară şi socială de proporţii

Reprezentanţii sindicatelor, ai administraţiilor publice locale, dar şi antreprenori susţin că vor fi afectaţi de unele măsuri ale guvernului, care urmează a fi luate în baza Programului de stabilizare şi relansare economică lansat ieri de executiv. Sindicatele bat alarma în privinţa politicilor de cadre, primarii sunt îngrijoraţi de austeritatea bugetelor locale, iar antreprenorii de riscurile pe care le-ar putea suporta în urma majorărilor de accize la anumite produse.

Sindicatele susţin că măsurile anti-ciză ale guvernului ar putea să provoace concedieri în masă după 1 ianuarie 2010 în sectorul de producţie. Vice-preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Petru Chiriac a evitat să spună însă la modul concret ce domenii ar putea fi afectate şi ce măsuri ale guvernului din planul relansării economice ar putea să provoace concedierile.

Petru Chiriac: „Astăzi patronilor li s-a dat în mână şi pâinea, şi cuţitul, şi untul. Ei să manipuleze cu situaţia întreprinderii. Pe cine vor pe aceea să-i concedieze, la bunul plac le vor pune salarii de celea care doresc ei să le pună fiindcă au implementat sistemul netarifar de salarizare, asta pentru noi fiind o ignorare a angajaţilor, fiindcă nu sunt criterii de salarizare, pe care criterii trebuie să se întocmească aceste salarii. Patronii vor face ce e mai uşor de făcut: reducem salariaţii, reducem locurile de muncă.”

Vicepreşedintele CNTM şi-a exprimat speranţa că în această săptămâna vor avea loc consultări între sindicalişti şi factorii de decizie din guvern, pentru a revedea o parte din prevederile planului anticriză al executivului, dar, din nou, nu a precizat ce prevederi anume are în vedere.

Autorităţile publice locale, la rândul lor, nu par a fi pregătite să-şi optimizeze încă o dată cheltuielile, după ce fosta guvernare le-a redus cu 20 la sută în primăvară. Guvernul le propune primarilor să cheltuie de două ori mai puţini bani la procurări de bunuri şi servicii. Mulţi primari spun, însă, că asta ar putea periclita buna activitate a instituţiilor publice.

Primarul satului Drepcăuţi, din raionul Briceni, Elena Stasii: „Şi aşa am avut multe dificultăţi. Adică nu am avut suficiente finanţe pentru investii în domeniul public şi pentru infrastructura localităţilor. Dar atunci când se reduc, o să fie foarte dificil de a ţine măcar la nivelul anilor precedenţi şi instituţiile şi personalul, şi alte chestii. Fiindcă vedeţi că preţurile se majorează. De angajare nu e vorba, avem la toate instituţiile angajaţi destui, dar în ce priveşte că s-au redus şi în anul acesta meditaţiile în şcoli, că copiii sunt mici şi rămân în afara orelor chiar de la orele 12.00 şi nu au ocupaţii. Aici avem dificultăţi şi cu alimentaţia copiilor. Nu le mai dăm prânzul fiindcă nu ne permit nici chiar banii care ni s-au redus deja. Ar fi bine măcar până la sfârşitul anului, din acele 20 de procente reducere la buget să fie măcar 8 procente reîntoarse, ca anul 2009 să-l sfârşim măcar aşa şi aşa.”

Activitatea antreprenorială, potrivit unor specialişti din acest sector, de asemenea ar urma să fie afectată de unele măsuri prevăzute de guvern, cum ar fi majorările la accize pentru băuturi alcoolice, ţigări şi automobile de lux sau cele care consumă motorină. Rodica Vozian, manager la SRL East-Auto-Lada, societate care importă autoturisme Opel în RM: „Vor inflenţa nu în partea pozitivă, în cea negativă. Adică vor scădea vânzările, deşi ele şi aşa sunt foarte mici.”

Guvernul promite însă că măsurile prevăzute în programul anticriză, unele dintre ele chiar şi nepopulare, sunt absolut necesare pentru a preveni declanşarea unei crize financiare şi sociale de proporţii. Astfel, potrivit programului, se doreşte lărgirea bazei fiscale pentru acumularea veniturilor bugetare şi reducerea cheltuielilor neprioritare pentru buget. Pe de altă parte, executivul dă asigurări că va îndrepta puţinele finanţe spre categoriile de populaţie vulnerabile pentru a le ajuta să depăşească criza. Guvernul a promis, de asemenea, să nu recurgă la concedieri şi că îşi va onora toate angajamentele sociale ce ţin de plata pensiilor şi salariilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG