Linkuri accesibilitate

26.11.99 - Chișinău: Prezența militară rusă văzută de la Tiraspol


Grigore Mărăcuță în 2009
Grigore Mărăcuță în 2009

Grigori Mărăcuță: faptul că la reuniunea OSCE de la Istanbul a fost discutată chestiunea evacuării tehnicii militare rusesti de pe teritoriul Transnistriei, fara consultarea părţii transnistrene este o mare greşeală”.

26 noiembrie 1999

Prezența militară rusă văzută de la Tiraspol.

Dan Ionescu: Intilnirea la nivel inalt a OSCE de la Istanbul din 18-19 noiembrie, a readus in atentia comunităţii internaţionale chestiunea prezentei militare ruse dincolo de frontierele Federaţiei Ruse. Retragerea efectivelor militare staţionate in Transnistria, ca şi a echipamentului şi muniţiilor depozitate în regiune, a fost cerută cu insistenţă de majoritatea participanţilor la conferinţă. Au urmat o serie de declaratii contradictorii ale ministerului rus al apărarii, a celui de externe şi ale unor ofiteri superiori ai grupului operativ de trupe ruse din Transnistria. Iată că autorităţile autoproclamatei republici nistrene nu au întîrziat nici ele, să-şi reafirme vechile pozitii rigide în această chestiune. Detalii de la Sergiu Praporscic
:

Autorităţile autoproclamatei republici transnistrene îşi revendică dreptul asupra armamentului rusesc stocat în stînga Nistrului. Despre aceasta a anunţat recent preşedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, organul legislativ al regiunii separatiste, Grigore Mărăcuţă. Demnitarul transnistrean a declarat pentru un post de televiziune moscovit că „faptul că la reuniunea OSCE de la Istanbul a fost discutată chestiunea evacuării tehnicii militare rusesti de pe teritoriul Transnistriei, fara consultarea părţii transnistrene este o mare greşeală”.

În opinia lui Mărăcuţă, problema retragerii armamentului rusesc poate fi soluţionată doar daca se va ţine cont de interesele Tiraspolului, care cere ca Federaţia Rusă să anuleze o parte din datoriile Transnistriei, inclusiv cele pentru consumul de gaze naturale ce se cifreaza la 380 milioane de dolari. Totodată Maracuţa spune că patrimoniul militar rus nu poate fi retras de pe malul stîng al Nistrului, fara acordul poporului transnistrean, care ar putea sa se pronunte in aceasta chestiune în cadrul unui referendum.

Pe de alta parte, preşedintele Sovietului Suprem al regiunii transnistrene a declarat că Federaţia Rusa este obligată să negocieze cu Tiraspolul retragerea tehnicii militare, deoarece anterior a fost semnat un acord ce prevede că avacuarea arsenalului militar va avea loc odata cu o reglementare a diferendului transnistrean.

La Tiraspol, mai multe organizatii social politice şi-au exprimat protestul în legătură cu intenţia Federaţiei Ruse de a-şi evacua armamentul din regiune. Un grup de oameni a pichetat recent sediul grupului operativ de trupe ruse. Mişcarea separatista „Puterea poporului” a anunţat că se va proceda şi la blocarea căii ferate, dacă evacuarea tehnicii militare ruse nu va fi oprita de urgenţă. Impotriva evacuării s-a pronuntat recent şi comitetul muncitoresc din Tighina, care, într-o scrisoare publicată în presa constata că „prin faptul că grupul operativ de trupe ruse nu informeaza administratia transnistreana despre încălcarea acordurilor semnate la Moscova, Kiev şi Odesa, acesta favorizeaza sechestrarea armamentului şi patrimoniului armatei a 14-a”. Astfel, grupul operativ de trupe ruse lasă poporul transnistrean faţa în faţa cu forţele revanşarde, se mai menţioneaza în scrisoare.

Solicitat de noi, şeful grupului de experti din partea Chişinăului, Ion Leşanu şi-a exprimat speranţa că declaratiile demnitarilor de la Tiraspol nu vor periclita procesul de evacuare a arsenalului militar de pe teritoriul Republicii Moldova. El a declarat: „nu cred că partea transnistreană ar putea impiedica retragerea armamentului rusesc din stînga Nistrului. In cazul dat, deciziile le ia Federaţia Rusă şi nu Transnistria”.

Ion Leşanu a mai spus că acordul din 1994 privind retragerea trupelor ruse, într-un termen de trei ani, nu a fost ratificat de Duma de Stat şi, în consecinţă, nu este valabil. Astfel, transnistrenii nu sunt în drept să ceară respectarea acestuia, inclusiv a prevederii ce stipula că retragerea contingentului militar rus din Transnistria se va efectua o data cu soluţionarea diferendului transnistrean. Ion Leşanu a menţionat că decizia luata la Istanbul nu condiţionează în nici un fel, retragerea armamentului rusesc de pe teritoriul Republicii Moldova. Şeful grupului de experti din partea Chişinăului, Ion Leşanu a mai spus ca in aceasta luna au fost retrase 3 eşaloane de armament. totodată sunt gata pentru a fi evacuate încă 10 eşaloane.

Din Chișinău, Sergiu Praporscic, pentru REL.
XS
SM
MD
LG