Linkuri accesibilitate

Voi iniția procedura de impeachment împotriva lui Smirnov


Igor Smirnov primit de președintele rus Dimitri Medvedev în martie 2009
Igor Smirnov primit de președintele rus Dimitri Medvedev în martie 2009

Interviu cu Grigore Mărăcuță.

Care au fost nemulţumirile deputaţilor transnistreni, aşa cum ni le-a mărturisit aseară, într-o discuţie telefonică, fostul speaker Grigori Mărăcuţă care, împreună cu Smirnov, a stat cîndva la temelia autoproclamatei statalităţi transnistrene.

Grigore Mărăcuță
Grigore Mărăcuță
: „Proiectul propus de preşedinte nu corespunde niciunei norme de drept internaţional şi nici măcar normelor de convieţuire civilizată. Eu i-am spus că un om, într-o societate, trebuie să respecte nişte reguli de bună cuviinţă, altfel devine un renegat. La fel şi ţările, dacă pretind la o convieţire civilizată în comunitatea internaţională, trebuie să respecte anumite norme. Emiratele, sultanatele sau monarhiile sunt construite după un anumit model. Iar dacă noi ne-am numit republică, trebuie să edificăm statul după alte principii. Dacă poporul deţine puterea suverană, el trebuie să formeze această putere la toate nivelele, iar puterea să poarte răspundere în faţa poporului, să fie respectat şi principiul separaţiei puterilor în stat.

Nouă însă ni se propune ca oficialităţile să fie, practic, numite de preşedinte, care va deveni puterea supremă, fără să i se lase anumite puteri Parlamentului. Mai mult, un lucru nemaiauzit, se propune ca jumătate din deputaţi să nu fie aleşi de popor, ci numiţi în funcţii. E pur şi simplu o sălbăticie. În legătură cu acestea, lui Smirnov i s-a spus că dacă nu-şi retrage aceste aiureli, noi le vom respinge. Dacă va aduna semnături pentru referendum, noi din nou îi vom respinge proiectul. Iar dacă va iniţia referendumul, fără aprobarea parlamentului, eu personal i-am spus că în acest caz, pentru încălcarea constituţiei, voi iniţia procedura de impeachment.

Şi, în general, i-am spus lui Smirnov că de 15 ani are împuterniciri practic nelimitate, pe care nu a ştiut să le folosească, pentru că avîndu-le, nu am obţinut, prcatic, nici un progres în republica noastră, totul este din ce în ce mai rău. De aceea s-a spus că cea mai bună variantă pentru el este să-şi dea demisia şi să cedeze locul celor tineri, care să continue această cauză, să contruiască noul stat în care vor avea de trăit. Iar eu i-am propus să iasă la pensie şi să mergem împreună la pescuit şi vânătoare. Asta-i tot.”

Radu Benea: A declarat Europei Libere deputatul Grigori Mărăcuţă, fostul speaker al Sovietului suprem de la Tiraspol. Ar mai trebui să precizăm că în cele din urmă, deputaţii transnistreni au respins proiectul lui Smirnov de modificare a Constituţiei. Însă liderul transnistrean a zis că e dispus să facă un compromis: proiectul va fi revăzut în cadrul unei comisii mixte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG