Linkuri accesibilitate

Înlăturarea unui şir de bariere instituţionale ar favoriza creşterea economică a ţării

Guvernul îşi propune prin Programul de stabilizare şi relansare economică să optimizeze finanţele publice, să relanseze activitatea economică în ţară şi să asigure o protecţie socială eficientă. Ceea ce inseamna de fapt ca urmează să-şi stângă cureaua administraţiile publice locale şi centrale, deoarece, potrivit Programului, se vor reduce cu cel puţin 50 la sută cheltuielile capitale pentru procurarea bunurilor şi serviciilor.

De asemenea, vor fi suspendate temporar angajările în sectorul public şi reduse traptat funcţiile rămase vacante din instituţiile de stat. Dar nici nu vor mai fi majorate salariile pentru mai multe categorii de funcţionari publici. Pentru ca regimul de austeritate nu este suficient începând cu anul viitor se vor mări accizele pentru autoturismele de lux, ţigări şi băuturi alcoolice.

Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Centrului analitic independent „Expert -Grup”, este de părere că eficienţa şi beneficiile Programului de relansare economică aprobat astăzi de Guvern se vor vedea în timp: „Îmi pare un program adaptat la realităţile economice curente, bazat pe o analiză economică foarte bună, cred eu, care identifică foarte clar care sunt problemele fundamentale în economie şi într-un fel are un plan foarte clar de acţiuni. Premiza este că înlăturarea unui şir de bariere instituţionale ar favoriza creşterea economică a ţării pe termen lung”.

Reducerile prevăzute de acest Program, crede Prohniţchi, sunt dictate de realităţile economice şi finaciare extrem de dure: „Programul conţine o serie de măsuri de protecţie socială care sunt adresate categoriilor cu adevărat sărace din ţară. În plus, cei care astăzi, într-un fel sunt perdanţi, pe termen lung ar putea să fie beneficiari ai acestui program”

L-am întrebat pe Valeriu Prohniţchi dacă acest program ar putea fi suficient de convingator pentru donatori si creditori externi care s-au angajat sa acorde suport financiar?

Valeriu Prohniţchi: „Multe vor depinde de capacitatea de convingere de care va da dovadă Guvernul. Înţeleg că la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, trebuie să aibă loc o şedinţă comună între Guvern şi comunitatea donatorilor, în care acest program să fie propus pentru a fi susţinut de instituţiile financiare şi donatoare internaţionale”

Pentru a evita eventuale nemulţumiri in societate, Guvernul ar trebui, la parerea lui Valeriu Prohnitchi, să explice oamenilor clar şi transparent motivatia acestui program.
XS
SM
MD
LG