Linkuri accesibilitate

Ambasada americană dezminte relatările că Washingtonul l-ar susţine pe Mircea Geoană


Ambasadorul Mark Gitenstein cere mass media din România să "relateze responsabil"

Declaratia ambasadorului Statelor Unite in Romania Mark Gitenstein privind neutralitatea Washingtonului la alegerile prezidentiale vine “in replica la materialele de presa aparute in ultima vreme”. Ambasada americana la Bucuresti face referire la sugestiile mai mult sau mai putin directe facute de sustinatorii candidatului socialist la presedintia Romaniei Mircea Geoana, care spun ca acesta ar fi favoritul administratiei Statelor Unite.

Diplomat de cariera, Mircea Geoana, a fost pe rind directorul Directiei America de Nord din Ministerul Roman de Externe, ambasador al Romaniei in Statele Unite in ultimul mandat al presedintelui democrat Bill Clinton, iar din 2000 pina in 2004, ministru de externe. Cei care argumenteaza ca socialistul Mircea Geoana este favoritul Washingtonului argumenteza inclusiv prin relatiile sale bune pe care si le-a facut la Casa Alba pe vremea cind era ambasador. Exista chiar voci care sustin ca Mircea Geoana ar putea avea o relatie directa cu secretarul de stat american Hillary Clinton, tot din perioada mandatului sau la Washington.

Acesta e doar un motiv pentru Guvernul Statelor Unite de a declara ca nu sustine vreun candidat anume pentru functia de presedinte al Romaniei adaugind ca nici vreo agentie a guvernului american nu desfasoara actiuni care sa influenteze cursa prezidentiala. Un alt motiv pentru astfel de clarificari ar fi insa si aparitia cartii fostului procuror Ciprian Nastasiu intitualta “Predarea Romaniei” in care aduce acuzatii extrem de grave presedintelui Traian Basescu si apropiatilor acestuia, inclusiv in ceea ce priveste privatizarile strategice si dosarul de terorism intocmit pe numele lui Omar Haissam, amestecat in cazul rapirii celor trei ziarissti romani in 2005.

Au existat comentarii in presa autohtona care explicau ca Traian Basescu ar fi fost atacat cu ajutorul americanilor, fiindca unele informatii care apar in aceasta carte citeaza surse CIA. Declaratia de astazi a ambasadorului Statelor Unite in Romania, Mark Gitenstein arata iritarea partii americane si cere mass media “sa actioneze responsabil”.

Duminica are loc in Romania primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, iar pe primul loc in sondaje se afla Traian Basescu cu 33 de procente, urmat de socialistul Mircea Geoana cu 30 la suta.
XS
SM
MD
LG