Linkuri accesibilitate

Timpul: Serbările bachice au îngropat accesul la carte


În „Timpul” Constantin Tănase constată că astăzi cetăţenii R. Moldova au acces redus la cărţi, chiar şi în comparaţie cu perioada sovietică. Vina pentru asta, în opinia editorialistului, o poartă în primul rând guvernările de până acum, care ar fi pus în prim plan sărbători, precum Ziua Vinului, ignorând adevăratul simbol al unei naţiuni, precum e cartea.

Cum va folosi R. Moldova ajutorul financiar de peste 8 milioane de euro, acordat de Germania, în urma semnării unui protocol de asistenţă financiară? - e o întrebare la care răspunde în „Timpul”, Lucreţia Ciurea, reprezentanta Cancelariei de stat.

România este călăuza integrării R. Moldova în UE, susţine ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă într-un interviu din „Timpul” preluat de la agenţia „Inforusia”.

În „Moldova Suverană”, Vasile Martin, recomandă autorităţilor de la Chişinău să preia exemplul colegilor de la Moscova, care au instituit funcţia de imputernicit al şefului statului pentru drepturile copilului. Autorul articolului sugerează că acesta ar fi un prim pas în depăşirea unor probleme legate de copiii rămaşi fără părinţi, pe fundalul migraţiei masive peste hotare a moldovenilor.

Majorarea accizelor la benzină, fără a fi anulate altele, se va solda cu creşterea preţurilor, e o altă concluzie a ziarului “Moldova Suverană”.

Tot “Moldova Suverană” informează că un grup de deputati cere demisia vicepresedintelui Partidului Liberal, Corina Fusu, din functia de presedinte al Comisiei cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media. Publicaţia îl citează pe deputatul communist Grigore Petrenco, potrivit căruia, Corina Fusu “a depăşit competenţele si atribuţiile preşedintelui Comisiei de profil si atribuţiile deputatului“, deoarece, spune Petrenco, a falsificat decizia Comisiei, prin care a anunţat un nou concurs pentru suplinirea locurilor vacante in Consiliul de Observatori al Companiei publice “Teleradio Moldova“.

Ziarul rus “Kommersant” scrie că astăzi pretinsul parlament transnistrean, va dezbate în plen propunerea liderului de la Tiraspol Igor Smirnov, de a modifica aşa-numita Constituţie a Transnistriei, în aşa fel încât acesta să-şi întărească puterea personală în politica din regiune. Kommersant adaugă că modificările propuse au stârnit critici dure ale oponenţilor lui Smirnov, dar şi nemulţumirea autorităţilor de la Moscova.

La București, “Evenimentul Zilei”, scrie că liderul comunist moldovean Vladimir Voronin a plecat la odihnă în staţiunea cehă Karlovy Vary, locul unde ex-preşedintele s-a odihnit în ultimii 10 ani.
XS
SM
MD
LG