Linkuri accesibilitate

Lanţ de cheltuieli imaginare în structura tarifului la energia termică


Dorin Chirtoacă

Primarul Dorin Chirtoacă despre modul în care Moldova Gaz, CET1, CET2 şi Termocom umflă preţurile

Primaria sustine ca tariful de aproape 800 de lei pe il cere Termocom Consiliului Municipal Chisinau nu este argumentat. Dupa ce s-au facut cateva verificari, s-a constatat ca centralele CET 1 si CET 2 vand Termocomului energie electrica la preturi umflate, de aici datoriile si tarifele mari pe care le cere Termocomul de la consumatori.

Primarul Dorin Chirtoaca spune ca in sfirsit a obtinut structura tarifelor de la CET1 si CET2 si a descoperti ceea ce banuia: „Am constatat ca toate intreprinderile pe lant, respectiv Moldova Gaz, CET1, CET2, inclusiv Termocom, au introdus in structura tarifului o serie de cheltuieli imaginare.”

Dorin Chirtoaca este de parere ca politica tarifara dezechilibrata are efect de bumerang: „Aceste datorii au aparut tocmai pentru ca aceste tarife au fost exagerate. Fiind exagerate, automat au aparut datorii. Daca ar fi fost tarife mai la locul lor, mai aproape de realitatea, poate n-am fi avut datorii in ziua de astazi.”

Tudor Soitu, expert independent, sustine ca vina o poarta Curtea de Conturi, care a trebuit sa verifice activitatea Agentiei Nationala pentru Reglementare in Energetica, centralele CET 1 si 2, Moldova Gaz si Termocom: „Dat fiind faptul ca lucrul acesta a fost dat de izbeliste, noi am fost nevoiti ca sa intervenim. Chiar anul trecut va aduceti aminte cu cata greutate am mentinut tariful de 540 de lei si am elaborat, prin studiu, metoda de compesare. In 2007 1/3 din bugetul municipal mergea la acoperirea diferentei de tarif, ceea ce nu este corect”.

Victor Parlicov
Victor Parlicov, expert la IDIS VIITORUL, se intreaba de ce in lunile de vara au funtionat ambele centrale termice: „Cet 1 ar fi suficienta pentru a livra energie termica, ca sa asigura apa calda in oras pe timp de vara. Nu. Lucreaza si Cet 1 si Cet 2, genereaza aceste pierderi. Agentul economic trebuie sa-si recupereze cheltuielile. Trec prin energie termica si sunt puse pe seama consumatorilor care platesc caldura iarna.”

Administratia Termocom-ului deocamdata nu a avut o reactie la investigatia realizata de primarie dar promite pentru maine o luare de atitudine. Vom aminti ca in luna septembrie Termocom-ul a cerut Consiliului Muncipal Chisinau sa aprobe marirea tarifului la caldura de la 540 de lei la780.
XS
SM
MD
LG