Linkuri accesibilitate

Prin labirintul tranziției - o emisiune cu personalități ale societății românești.

20 noiembrie 1999

Firul Ariadnei - prin labirintul tranziţiei” (Realizator: R.C. Cristea).

Invitatul emisiunii: Mircea Dinescu

„Ce-am făcut în ultimii 10 ani ? Am mirosit falimentul în cultură, după care am mirosit şi falimentul în agricultură” – declară Mircea Dinescu în deschiderea interviului. Iar pe malul Dunării, Dinescu reînvie un port comercial falimentar într-un port cultural.

Cum arăta o zi din viaţa lui Mircea Dinescu cu 10 ani în urmă ? „Eram arestat la domiciliu – îşi reaminteşte Dinescu – aveam la poartă 6 băieţi de la Securitate, în trei schimburi”. În noiembrie 1989, condiţiile detenţiei la domiciliu s-au înăsprit brusc. Au apărut patrulele speciale, „capra cu trei iezi”, un miliţian, un militar şi doi de la gărzile patriotice. Nu se întrevedea nici o schimbare. „Trăiam într-un soi de bombardament care nu mai avea loc”.

În prima lună de detenţie, puteam să primesc vizite: Alexandru Călinescu Maia Morgerstern; cu Andrei Pleşu m-am şi plimbat. După o vreme, vizitele au fost interzise.

Revenind la perioada tranziţiei, Mircea Dinescu deplânge mai ales distanţa dintre politicieni şi lumea adevărată, indiferenta guvernanţilor de orice culoare faţă de problemele reale ale cetăţenilor. O distanţă care a crescut cu trecerea tranziţiei.
XS
SM
MD
LG