Linkuri accesibilitate

„Nimic nu ne împiedică să avem o relație bună cu vecinii”


Ministrul de externe Iurie Leancă la ultima reuniune CIS de la Chișinău

Opiniile ministrului de externe Iurie Leancă despre relațiile dintre R. Moldova, Rusia, Ucraina și România.

Mai multi analisti acreditau ideea ca atunci cand se imbunatatesc relatiile dintre Chisinau si Bucuresti are de patimit colaborarea moldo-rusă, si invers, atunci cand se avanseaza pe calea cooperarii moldo-ruse se raceste relatia dintre R. Moldova si Romania. De ce? L-am intrebat pe vicepremierul Iurie Leanca, ministru de externe.

Iurie Leancă: Contrapunerea acestor relaţii cu Estul celor cu Vestul este una puerilă, este o abordare absolut falsă, care nu are nimic comun nici cu realităţile şi nici cu interesele naţionale ale R. Moldova. Eu sunt foarte increzător că putem avea o relaţie foarte bună cu vecinii de la vest de noi şi suntem datori să avem o astfel de relaţie, şi totodată nimic nu ne împiedică să avem o relaţie pragmatică, bună cu vecinii care se află la est de R. Moldova. Urmează să avem un mesaj coerent şi unic, atât atunci când vorbim cu partenerii noştri din vest, cât şi atunci când vorbim cu colegii noştri din est.

Valentina Ursu: Ce ar însemna mesaj coerent promovat in Est si in Vest?

Iurie Leancă: Înseamnă să vorbim acelaşi limbaj, fiindcă predecesorii noştri, aveau această dedublare şi în acţiune şi în exprimare. Mergeau la Moscova şi vorbeau una şi după aia mergeau la Bruxelles şi prezentau lucrurile cu totul în altă lumină. În rezultatul acestor acţiuni incoerente, avea de suferit imaginea şi credibilitatea. Suntem într-o lume foarte globalizată. Ceea ce spui într-o capitală, se află şi în alte capitale. Nu este un exerciţiu foarte simplu. Recunosc acest lucru. Dar iată că am spus-o şi cu prilejul summit-ului CSI şi cu alte prilejuri, că obiectivul fundamental al R. Moldova este integrarea europeană. Şi am auzit şi de la partenerii de la Moscova şi de la partenerii noştri din Occident că sprijină această integrare a R. Moldova. Integrarea noastră graduală în Uniunea Europeană, sub nici o formă nu trebuie să prejudicieze relaţia pe care o avem cu Ucraina, cu Federaţia Rusă, cu alţi parteneri.

Valentina Ursu: Domnule ministru, aşa cum se vorbeşte acum despre succesele fulminante pe care noua guvernare a reuşit să le înregistreze cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o impreuna cu premierul Vlad Filat la Bucureşti, s-ar putea vorbi şi despre un pragmatism în relaţia moldo-rusă şi daca da, în ce condiţii?

Iurie Leancă
: Vizita la Bucureşti, întradevăr a fost una bună, una care ne-a permis să revenim la un dialog civilizat, la un dialog constructiv, una care ne va permite să valorificăm o sumedenie de oportunităţi sub aspect politic, sub aspect economic, comercial, sub aspect al atragerii unui sprijin substanţial economic din partea României, un sprijin foarte important în parcursul nostru european, dar se preconizează după asta vizita la Yalta. Premierul Filat urmează să participe la reuniunea şefilor de guvern din cadrul CSI-ului şi iată că şi cu această ocazie, trebuie să dezvoltăm relaţii bune, bazate pe pragmatism, baszate pe interesele pe care le are R. Moldova nu doar pe un segment.

Valentina Ursu: Domnule Leanca, chiar contaţi sincer că Federaţia Rusă va accepta să meargă înainte pe calea soluţionării crizei transnistrene, să accepte modificarea statutului pacificatorilor, să ofere acel credit pe care l-a promis Republicii Moldova?

Iurie Leancă: Nimeni nu a spus că sunt obiective uşor realizabile. Mai puţin mă refer aici la problema împrumutului, fiindcă e o problemă strict comercială. Bineînţeles că se va realiza. În problema conflictului transnistrean, nimeni nu se aşteaptă la nişte progrese spectaculoase, o problemă care s-a osificat deja de mai bine de 18 ani. E nevoie de o muncă migăloasă, e nevoie de viziuni noi, de noi argumente pentru a convinge partenerii noştri că soluţiile pe care le vom anunţa noi, sunt benefice pentru regiune în ansamblu, dar bineînţeles pentru cetăţenii din R. Moldova, indiferent de apartenenţa etnică.

Valentina Ursu: Aici îmi amintesc o declaraţie, o comparaţie pe care o făcea negociatorul rus în problema transnistreană, domnul Valerii Nesteruşkin, spunând că dialogul politic poate fi comparat cu un vals, pe care trebuie să-l danseze ambii parteneri şi făcea trimitere la cooperarea dintre Chişinău şi Tiraspol
.

Iurie Leancă: De fapt nu a spus nimic altceva decât un adevăr. Toţi mediatorii, toţi partenerii noştri din afară, pot doar să ne sprijine pe noi, pot să creeze un context favorabil, necesar pentru a avansa pe perioada soluționării conflictului, dar de fapt, masa critică sau cea mai mare responsabilitate îi revine Chişinăului şi bineînţeles Tiraspolului. Chişinăului îi revine cea mai mare responsabilitate, fiindcă în primul rând, trebuie să-i angajeze pe cei de la Tiraspol într-un dialog. E bine să se discute probleme de anvergură. Mă refer la cadrul general de reglementare a conflictului, dar şi mai important e să nu uităm de problemele mici cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci când traversează această frontieră, care din păcate ne-au impus-o cei din conducerea Transnistriei, de tot felul de taxe percepute, de tot felul de probleme care apar în această comunicare şi trebuie să discutăm zilnic pentru a face tot ce e posibil ca să diminuăm sau eventual chiar să eliminăm aceste bariere; şi în acest sens, faptul că a lipsit acest dialog atâţia ani, sub nici o formă nu ne-a folosit nouă, celor de la Chişinău.

Valentina Ursu: Expertii sustin că Tiraspolul nu prea s-a arătat disponibil să fie cooperant in solutionarea problemei transnictrene.

Iurie Leancă: Tiraspolul nu înseamnă numai administraţia. Înseamnă în primul rând, toată regiunea respectivă. Aceste raioane estice sunt ale R. Moldova, sunt cetăţeni ai R. Moldova.

Valentina Ursu: Oamenii din stanga Nistrului de cele mai multe ori spun că sunt dati uitarii de catre demnitarii de la Chisinau.

Iurie Leancă: Bănuiesc că aşa a fost cu politica predecesorilor noştri. Şi mai important este în acest context să creăm o zonă atractivă pentru concetăţenii noştri de pe celălalt mal al Nistrului.

Valentina Ursu: Până la urmă cheia soluţionării conflictului transnistrean unde se află: la Chişinău, la Tiraspol sau la Moscova?

Iurie Leancă: Nu se mai pune problema aflării doar într-o singură capitală a acestei chei. Rezolvarea acestui conflict, depinde în primul rând de efortul conjugat al Chişinăului, de înţelegerea pe care poate să o realizeze cu cei de la Kiev, cu cei de la Moscova, de capacitatea noastră de a antrena în acest proces UE şi SUA. Deci, până la urmă, reuşita sau nereuşita nu este doar o problemă şi expresia voinţei sau lipsa voinţei Chişinăului. Chişinăul urmează să fie pioner în sensul ăsta şi cel care generează anumite linii de comportament, dar până la urmă, problema este una regională. De ea depinde stabilitatea în această zonă. Deci urmează să fie o preocupare a tuturor acestor actori şi finalizarea cu succes într-o anumită perspectivă a reglementării conflictului transnistrean, va depinde de capacitatea de coagulare a acestor eforturi pe plan regional şi nu doar.

Valentina Ursu: Înlocuirea contingentului de menţinere a păcii, transformarea contingentului, trebuie să aiba loc pana la soluţionarea politică a conflictului?

Iurie Leancă: Asta a fost politica Chişinăului din 1991 încoace, că transformarea acestui contingent în unul civil, sub auspiciile unei organizaţii internaţionale, este nu doar o precondiţie, ci un element, care va cataliza procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Este doar regretabil că fostul preşedinte al R. Moldova, pentru anumite dividende şi câştiguri de moment electorale, a acceptat atunci să inverseze în totalitate paradigma respectivă, punând în prim plan soluţionarea conflictului transnistrean şi după aia să medităm asupra transformării acestui contingent. Slavă Domnului, în R. Moldova de 17 ani încoace, din 1992, nu s-a mai împuşcat, nu s-a mai vărsat sânge cu toate tensiunile care mai există, dar nu cred că e nevoie de un contingent de pacificatori militari, totuşi. Prezenţa unui altfel de contingent, de specialişti civili, ar reuşi să imprime calmitatea respectivă necesară. Va imprima această încredere pentru cetăţenii noştri de pe ambele maluri ale Nistrului.
XS
SM
MD
LG