Linkuri accesibilitate

Abordare pragmatică a legăturilor moldo-române


Filat la Bucureşti şi relansarea relaţiilor bilaterale

Vizita la Bucuresti a premierului moldovean Vlad Filat are parte astazi de o reflectare bogata si chiar admirativa. Presa centrala romaneasca sintetizeaza, de pilda, aceasta pozitionare intr-un titlu cum este cel din Ziua: Filat relanseaza relatiile Bucuresti-Chisinau.

Dintr-un interviu acordat aceluiasi ziar rezulta ca Republica Moldova asteapta de la Romania un parteneriat strategic, bazat pe pragmatism si pe cat mai putina emotie (este formula intrebuintata de Vlad Filat). In Evenimentul zilei, tanarul politician sustine ca a gasit pentru prima oara in Romania o abordare pragmatica a relatiilor bilaterale, cu solutii oferite in timpul discutiilor. Intrebat de reporterul de la Cotidianul unde se afla cheia rezolvarii conflictului din Transnistria, domnia sa raspunde fara ezitare: la Chisinau. “Depinde in modul cel mai direct de nivelul de trai, de drepturile si libertatile pe care le vor avea cetatenii din dreapta Nistrului. Noi facem ca viata moldovenilor sa ajunga o solutie pentru cei din Transnistria”.

Ziarul Adevarul publica un interviu amplu, in care pactul Ribbentrop-Molotov este caracterizat de Vlad Filat drept “o eroare istorica, pe care o platim cu totii pana in prezent”. De altfel, chiar relatia Moldovei cu Rusia este asezata aici in linia demnitatii, si chiar a incisivitatii. La solicitarea reporterului, de a defini termenul “demnitate”, raspunsul premierului Filat a fost: “Inseamna respectarea dreptului nostru suveran, retragerea armatei si armamentului rusesc din Transnistria, incetarea sprijinirii directe si indirecte a regimului de la Tiraspol si tratamentul respectuos al Rusiei fata de Republica Moldova”.

Despre intrevederea lui Vlad Filat cu presedintele Traian Basescu, cele mai multe ziare au relatat in editiile de weekend. Ziarul Gardianul o face insa astazi si evoca inclusiv unele detalii pitoresti, precum schimbul de cuvinte dintre cei doi pe tema limbii romane, respectiv a limbii moldovenesti.
XS
SM
MD
LG