Linkuri accesibilitate

Igor Boţan despre probabilitatea modificării Constituţiei

Vasile Botnaru: Merită să fie schimbată Constituţia?

Igor Boţan: O noua Constitutie intr-o societate divizata pe multiple criterii doar va genera noi probleme si exista riscul intrarii Republicii Moldova intr-un haos. Lucru care ar putea sa convina Partidului comunistilor.

Vasile Botnaru: Dar daca nu exista consens la alegerea presedintelui tarii, de unde consens la modificarea Constitutiei?

Igor Boţan: Exact, atunci cind s-a vorbit despre modificarea articolului din Constitutie privind alegerea sefului statului s-au avut in vedere citeva lucruri. Primul si cel mai important: 70 la suta din cetatenii Republicii Moldova doresc alegerea directa a sefului statului. Al doilea lucru foarte important: exista legitimitate pentru modificarea acestui articol. Doua partide din cele patru ale Aliantei pentru Integrare Europeana au promis alegatorilor in camapanie electorala ca vor modifica anume acest articol. Deci, daca exista consecventa, atunci partidele din AIE trebuie sa raspunda doar la doleantele cetatenilor stiind in avans ca aceste presupuse modificari sint asteptate si vor fi sustinute de catre cetateni.

Vasile Botnaru: Dar de comunisti, de catre alegatorii lor?

Igor Boţan: Probabil si alegatorii comunisti ar sustine o votare directa a sefului statului, o modificare in acest sens. Fiindca chiar daca ar avea lor alegerile anticipate, ei isi dau foarte bine seama ca vom intra din nou pe spirala aceluiasi conflict institutional din care deocamdata nu exista iesire.

Vasile Botnaru: La modul practic cum se face?

Igor Boţan: La modul practic un grup de deputati trebuie sa elaboreze un proiect de modificare a articolelor din Constitutie pe care sa il discute cu colegii lor din Parlament si sa depuna la Curtea Constitutionala acest proiect de modificare a Constitutiei. Lucru pe care Curtea Constitutionala este obligata sa il accepte pentru examinare si in cel mult o jumatate de an trebuie sa dea un aviz. Adica sa spuna foarte clar ca astfel de modificari sint acceptabile in cadrul actualei Constitutii. Dupa care urmeaza o perioada de pauza de o jumatate de an, dupa avizul pozitiv al Curtii Constitutionale. Ulterior ori Parlamentul adopta o lege constitutionala cu 2/3 din voturi in parlament si atunci absolva societatea de un referendum care este costisitor si dureaza in timp, ori, in caz contrar, Parlamentul declara un referendum care se desfasoara in cel mult doua luni de la propunere. Iar ulterior va fi nevoie de inca patru luni de zile pentru ca in baza modificarilor constitutionale sa se desfasoare alegerile.

Vasile Botnaru: Dar referendumul nu are consecinte juridice directe?

Igor Boţan: In privinta probabilitati realizarii acestei initiative putem spune ca probabilitatea este foarte mare fiindca exista o majoritate in Parlament. Deci daca aceste mecanisme se pornesc exista temei sa credem ca se poate duce la bun sfirsit aceasta initiativa. Dar, repet, s-ar putea la un anumit moment si Partidul comunistilor sa realizeze ca este o initiativa care merita sa fie sustinuta, eventual marind sansele PCRM. Statistica arata ca dupa modificarea Constitutiei in anul 2000 am avut, iata, opt incercari de alegere a sefului statului de catre Parlament, sase din care au esuat. Deci la o astfel de statistica este absolut evident ca tara nu mai poate ramine blocata fiindca pierdem increderea cetatenilor in procesul politic, ceea ce este foarte periculos.
XS
SM
MD
LG