Linkuri accesibilitate

Ministrul de Interne Victor Catan despre schimbarea de accente în evaluarea misiunii poliţiei

Victor CATAN: Indicii in baza carora erau apreciate rezultatele activitatii, anume dupa indicii statistici, a fost si exista ca o problema deosebita in cadrul activitatii Ministerului de Interne. Noi ne-am propus ca in primul rind nicio crima sa nu fie tainuita, fiindca ceea ce noi observam in teritoriu pentru a arata ca situatia infractionala este la normal, se ascund crimele, se tainuiesc si nu se inregistreaza. Actualmente identificam foarte multe crime care au ramas in afara vizorului. Persoanele care se ocupa cu aceste lucruri, adica in primul rind comisarii, care poarta responsabilitate pentru evidenta infractionala, vor fi pedepsiti.

Trebuie sa aratam situatia reala. Ceea ce tine de alti indici, de pilda de a pedepsi persoane cit mai multe, agenti rutieri care au incalcat legea, aceasta tot trebuie sa fie scoasa. Noi trebuie sa lucram in primul rind la profilaxie ca oamenii sa inteleaga ca au incalcat si sa nu admita aceasta pe viitor. Dar atunci cind sint savirsite actiuni grave, contraventii care sint semnificative, este clar ca noi trebuie sa actionam conform legislatiei. Nu trebuie sa fie pusi in capul mesei indicii si in baza indicilor sa se aprecieze situatia in teritoriu. Situatia poate fi apreciata numai atunci cind intr-adevar oamenii pot liber trece pe strazi, nu se tem ca vor fi atacati. Cind vor vedea in colaboratorul de politie un aparator al vietii, sanatatii, integritatii corporale. Cind vor vedea ca acesti politisti sint receptivi. Adica indicele principal este atunci cind cetateanul va fi multumit de politist. Acesta este indicele principal dupa care se poate evalua activitatea lui ca pozitiva sau negativa.

Vasile Botnaru
: Dar de cine depinde sa se renunte la acesti indici? Este vorba despre o norma interna?

Victor CATAN: In primul rind depinde de Ministerul de Interne, care trebuie sa evalueze situatiile din teritoriu, sa vada cum stau treburile. Sa ne intilnim cu populatia, sa vedem care este reactia populatiei la actiunile politienesti. De aceea in aceasta ordine de idei de acum s-a purces la nivel raional, practic conducerea ministerului ne-am intilnit cu toti factori de decizie din autoritatile publice locale. Si ne coborim pina la nivelul de sectoristi care urmeaza sa isi dea darea de seama in fata societatii. Noi vom asista la aceste intrevederi ale sectorisului, a ofiterului operativ de sector, cum se numeste actualmente, ca el sa isi dea darea de seama: Ce a facut? Ce a intreprins? Si populatia sa se pronunte: asta este asa sau nu este asa. Adica sa arate situatia respectiva. Si atunci cind impreuna cu populatia vom face aceste bilanturi, acesta si va fi indicele principal de apreciere a politistului, cum a activat el in teritoriu.

Vasile Botnaru: A doua mare problema – politia ca pirghie politica. Stim foarte bine ca pina adineaori politia era folosita ca un instrument politic. Acum ce dovezi aveti ca nu va mai fi asa?

Victor CATAN: Politia a fost excesiv politizata. Politia a devenit ca un instrument in mainile guvernarii precedente. In prim-planul noului concept de reformare a Ministerului de Interne ne-am propus depolitizarea. Echidistanta fata de aspectul politic. Noi vom sluji legii. Si atunci cind se va asigura in mare masura aceasta depolitizare, cred eu va fi asigurata si suprematia legii.

Vasile Botnaru: Cum garantati? Cum trebuie sa vedem noi ca intr-adevar asta se intimpla?

Victor CATAN
: Aceste garantii sint formulate in primul rind in structura organizatorica pe care noi o formam. Infractiunile trebuie sa fie examinate sub toate aspectele fara colorit politic. Adica orice infractor el nu are culoare decit culoarea infractorului. Urmarirea penala sa fie efectuata in conditiile legislatiei procesual-penale.

Vasile Botnaru
: Inteleg ca ministrul de Interne este garantia numarul unu ca asta nu se va mai intimpla?

Victor CATAN
: Ministrul de Interne este garantul ca intreg efectivul sa se supuna legii. Atunci cind intreg efectivul politienesc se va supune legii el va fi depolitizat. Aceasta este garantia principala, de a respecta legea, de a respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
XS
SM
MD
LG