Linkuri accesibilitate

Costumele tradiționale elvețiene


Costumele tradiționale elvețiene este îmbrăcămintea de sărbătoare a locuitorilor din regiunile rurale, specifice pentru fiecare sat în parte și chiar la moment sunt modificate după moda care domină. Costumele tradiționale la elvețieni apar prin secolul XVIII, ca expresie a sentimentului de identitate regională și socială. Abia în secolul al XIX-lea costumele tradiționale devin un simbol patriotic. Descoperim la ei din bătrâni până în zilele noastre o mare diversitate de costume, unele legate de anumite profesii, de clasele sociale sau de naționalitate.

Dacă e să comparăm costumele tradiționale din secolele trecute cu cele din epoca noastră, putem spune că modelele au rămas practic aceleași, necătînd la faptul că până la noi ele au făcut o cale lungă prin istorie. Costumele conțin și acum aceleași elemente, însă mai au adăogate, pe ici pe colo, foarte discret, după gusturile de moment câteva detalii noi și practice.

Fabricarea și portul costumelor tradiționale sunt supuse la diverse reguli și norme cantonale, principiile generale fiind că un costum nu poate fi închiriat sau împrumutat, se poartă modelul de costum a locului tău de naștere sau a domiciliului și nu poate fi combinat cu alte haine, înafară doar de marile sărbători.
În zilele noastre costumele tradiționale nu mai sunt purtate atât de des. Acum doar persoanele de o vîrstă mai înaintată le poartă zilnic, dar la diverse sărbători, cum ar fi o căsătorie, toți iubesc să-și pună haina de sărbătoare și sunt foarte mîndri de asta.

Dacă e să ne întrebăm ce semnifică pentru elvețieni purtarea costumelor naționale. Pentru ei că poartă costumele tradiționale nu înseamnă că revin la epoca diligențelor, ci este vorba de păstrarea personalității, obiceiurilor, a integrității țării, în pofida contaminării ineluctabile a modei noi și a extinderii influenței globalizării mondiale.
XS
SM
MD
LG