Linkuri accesibilitate

19.11.99 - Lucinschi despre documentele summitului OSCE


Președintele Petru Lucinschii cu omologul său rus Boris Yeltsin la o reuniune CIS la Chișinău, în 1997
Președintele Petru Lucinschii cu omologul său rus Boris Yeltsin la o reuniune CIS la Chișinău, în 1997

Documentele semnate la Istanbul fixînd termene de retragere a armatei ruse considerate „o victorie a națiunii”.

19 noiembrie 1999

Lucinschi despre documentele sumitului OSCE de la Istanbul.

Edgar Şelaru: Tot în declaraţiile făcute astazi pe aeroport, la sosirea de la summitul OSCE, preşedintele Petru Lucinschi s-a declarat foarte satisfacut de rezultatele reuniunii şi a calificat documentele semnate la Istanbul drept o victorie pentru Republica Moldova. Revine cu amanunte, Radu Benea:

Intr-o declaratie pentru presa, făcuta pe aeroportul Chişinău, preşedintele Petru Lucinschi a apreciat documentele semnate la summitul de la Istanbul, prin care s-au fixat termene concrete privind retragerea arsenalului militar şi al trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, drept „o victorie a națiunii” şi o victorie comuna a celor care au contribuit la realizarea acestui lucru.

La Istanbul, Republica Moldova a semnat trei documente cărăra li s-a atribuit o mare importanţă: carta securităţii europene, documentul final cu privire la tratatul FACE şi declaratia finală a reuniunii OSCE. In declaraţia aceasta sunt prezente doua articole vizind Republica Moldova : articolul 18 , care se referă la diferendul transnistrean, iar articolul 19 stipulează ca Federaţia Rusă îşi va retrage definitiv trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova pînă la sfîrşitul anului 2002. Documentul final, cu privire la tratatul FACE menţionează că Federaţia Rusă îşi va retrage armele convenţionale de pe teritorioul republicii Moldova pînă la sfîrşitul anului 2001.

Preşedintele Petru Lucinschi a subliniat că este pentru prima dată cînd Federaţia Rusă îşi asuma angajamentul de a-şi retrage, în termene concrete, trupele şi arsenalul său militar de pe teritoriul Republicii Moldova: „Este o victorie a naţiunii, o victorie comuna, in cele din urma procesul s-a deblocat la întîlnirea mea cu preşedintele Boris Yeltin şi au fost luate în consideraţie şi logica, şi regulile de joc care sunt în lumea de astazi. Tară mare, ţara mica, nu poţi să ieşi din niste reguli care sunt deja acceptate de comunitatea internaţională şi europeană. Deci nou suntem foarte satisfăcuţi cu ceea ce am realizat, am avut o serie de intrevederi bilaterale, unele de mai scurta durata, foarte multe şi nu vreau sa le enumăr şi în special am discutat cu preşedintele Comisiei Europene, dl. Romano Prodi; am avut cu el doua discuţii, apoi cu primul ministru al Olandei, dl. Korck şi Olanda ne acorda foarte mare ajutor şi cu donaţii şi cu granturi speciale, cu coordonatorul Pactului de Stabilitate din Sud Estul Europei, care, în timpul apropiat va veni aici, in Moldova şi cu multi alti preşedinti, în contextul atit al securităţii căt şi al dezvoltării relaţiilor noastre bilaterale.”

Raspunzînd la una din întrebări, preşedintele Petru Lucinschi şi-a exprimat certitudinea că termenele stabilite pentru retragerea trupelor ruse sunt reale şi pot fi respectate, deşi este sigur şi de faptul că, pe parcurs, pot apărea probleme de circumstanţe sau factori obiectivi.

Din Chisinau, Radu Benea, REL

Edgar Selaru: Iata în continuare, mai pe larg, cîteva paragrafe semnificative din articolele 18 şi 19 ale documentului final, referitoare la Republica Moldova: In articolul 18, dupa ce se spune că semnatarii saluta paşii recenţi făcuţi spre reglementarea problemei transnistrene, amintindu-se summitul de la Kiev din iunie 1999, se adaugă: „totuşi nu au apărut schimbări semnificative în chestiunea majora, definirea statutului regiunii transnistrene. Semnatarii reafirmă că în rezolvarea acestei probleme trebuie asigurata suveranitatea şi integritatea teritoriala a Republicii Moldova”.

În articolul 19 amintindu-se decizii ale unor summit-uri anterioare ale OSCE, se spune: „ne reafirmăm aşteptările privind o retragere timpurie, ordonată şi completă a trupelor ruseşti din Moldova. Şi, declaratia saluta „angajamentul Federatiei ruse de a finaliza retragerea completa a forţelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova pină la sfirsitul anului 2002”. Declaratia reaminteste că o misiune internaţională de evaluare „este pregătită pentru a fi trimisa fară întîrziere pentru a examina chestiunea îndepărtării şi distrugerii muniţiilor şi armamentului rusesc”. Consiliul Permanent al OSCE va primi instrucţiuni, se mai spune în declaratie, să examineze lărgirea mandatului misiunii OSCE în Moldova, în ce priveste asigurarea transparenţei acestui proces și coordonarea asistenţei financiare şi tehnice oferite pentru facilitarea acestui proces.
XS
SM
MD
LG