Linkuri accesibilitate

OMS recomandă administrarea imediată de Tamiflu


Schimbarea strategiei de combatere a gripei pandemice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat astăzi medicii să nu mai aştepte rezultatul testelor de laborator înainte de a administra bolnavilor de gripă medicamentul Tamiflu. Până acum, practica era ca preparatul antiviral să fie administrat numai după ce ce confirma că pacientul are într-adevăr gripă pandemică.

Şefa programului antigripă al OMS, Nikki Shindo a spus însă astăzi că această aşteptare poate fi fatală. Ea a recomandat ca îndată de apar simptomele gripei, antiviralul să fie administrat de urgenţă aşa-numitelor categorii de risc, adică gravidelor, copiilor mai mici de doi ani şi celor care sufereau deja de afecţiuni ale căilor respiratorii. Shindo a mai spus că oamenii care nu se încadrează în categoriile de risc pot aştepta un pic mai mult, adică două sau trei zile.

Schimbarea de strategie a OMS vine după ce medicii din zonele cu pandemie au constatat că la unii pacienţi starea sănătăţii se înrăutăţeşte rapid, de obicei la cinci sau şase zile după apariţia primelor semne ale gripei. Deteriorarea se manifestă prin pneumonie virală primară, care distruge ţesuturile din plămâni şi nu reacţionează la antibiotice. Chiar dacă pacienţii ajunşi în asemenea stare sunt internaţi la terapie intensivă, de cele mai multe ori este prea târziu ca să se prevină decesul. OMS spune că întrebînd medicii care au avut decese ce-ar fi putut face ca să le evite, răspunsul cel mai frecvent a fost că Tamiflu trebuia administrat de îndată.

Corespodentul Europei Libere, L. Charles Recknagel spune că în emisfera nordică ţările cele mai greu încercate de pandemie sunt cele care nu aveau în momentul declanşării ei sisteme de asistenţă medicale eficiente. Acele sisteme şubrede se confruntă acum cu prea mulţi pacienţi şi cu lipsa medicamentelor antivirale.

OMS a anunţat astăzi că a trimis doze de antivirale în patru ţări cu pandemie: Afganistan, Mongolia, Belarus şi Ucraina, şi urma să ajute în acelaşi fel Azerbaidjanul şi Kirghistanul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG