Linkuri accesibilitate

Muzică folclorică elvețiană


Muzica tradițională elvețiană este o particularitate deosebită. Regiune montană, Elveția găzduiește de la o vale la alta tradiții foarte diferite. În pofida dezvoltării turismului, iar uneori și datorită lui, o mulțime de manifestații culturale au loc în toată țara care fac remarcate diferențele lingvistice existente în regiuni.

Muzica folclorică originală este tipic rurală, legată de activitățile montane pastorale și este condiționată de propagarea sunetului în munte. În orașe se pare că toate stilurile de muzică festivă și-au dat întâlnire sub forma de muzică de carnaval, de dans sau alte varietăți populare.

Corul Alpilor
Este dificil de zis că Elveția a fost influențată de Germania sau invers, dar aceste țări au mai mult sau mai puțin aceleași tradiții muzicale folclorice populare (yodelul, Corul Alpilor etc.). Chiar dacă specialiștii spun că yodelul iși are originile tocmai prin epoca de piatră și în zilele noastre practicarea lui rămîne o pasiune vie pentru locuitorii acestei țări montane. Se povestește din bătrâni că yodelul era la originea unui cântec care servea pentru a chema vitele și pentru a comunica de la o vale la alta cu alte persoane.

În ceea ce privește Corul Alpilor putem zice că își are originea în Asia de Nord, obiceiul căruia a fost adus pînă aici de triburile nomade. Inițial acest instrument muzical servea doar pentru a emite semnale sonore. Abia începând cu secolul XVII el începe a fi utilizat ca instrument muzical. Printre ingredientele muzicii folclorice elvețiene mai putem menționa încă Schwyzerörgeli (un mic acordeon), hackbrett (un fel de chitară).
XS
SM
MD
LG