Linkuri accesibilitate

Potenţialul de creştere a economiei românesti a scăzut de la 4% la 2%

Rata somajului va ajunge in Romania va atinge cel mai inalt nivel în primul sau al doilea trimestru din 2010, dar cel mai probabil nu va depasi 10%, dupa cum a declarat astazi Catalin Pauna, seful reprezentantei Bancii Mondiale din Bucuresti. Cei mai afectati vor fi absolventii de facultuti, care deja nu-si mai gasesc slujbe.

De asemenea, persoanele care si-au pierdut locul de munca din zonele nerestructurate vor avea dificultati la angajare în sectoarele mai dezvoltate. Reprezentantul Bancii Mondiale a sugerat insa ca pericolul este in zona somajului de lunga durata, care se ridica in prezent la 50 la suta din numarul total al somerilor.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului a crescut in luna octombrie cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si a atins 7,1%, nivel pe care România nu l-a mai înregistrat din 2003.

In acelasi timp potentialul de crestere al economiei românesti a scazut de la 4% inaintea crizei la 2% în prezent, nivel care se va mentine pentru urmatorii doi ani, dupa cum a explicat Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondiala.

Oficialul socoteste ca principalul avantaj al Romaniei in aceasta perioada dificila si care a ajutat-o sa fie mai putin afectata de criza, decit tarile din jur, este diversitatea economiei, care ar putea fi si una din sursele de crestere economica pentru urmatorii ani. Kaspar Richter de la Banca Mondiala considera insa ca in ceea ce priveste regiunea este nevoie de regandirea modelului de crestere, pentru ca acesta a fost bazat în trecut pe avansul creditarii, iar acest "canal" nu va mai fi disponibil în viitor.

Fostul premier desemnat, Lucian Croitoru a spus de asemenea ca “revenirea economiei va fi incetinita de criza politica”, dar ca se asteapta ca 2010 sa fie un an de revenire, iar 2011 unul de crestere, in vreme ce ministrul interimar al finatelor, Gheorghe Pogea a recunoscut ca sectorul privat a dus pe umeri greul crizei din Romania si ca autoritatile vor lua masuri pentru corectarea asimetriei fata de sectorul public.
XS
SM
MD
LG