Linkuri accesibilitate

Amînarea majorărilor salariale pentru procurori, militari şi alţi funcţionari publici


Proiectul de lege, adoptat în prima lectură, prevede ca lefurile profesorilor să fie majorate în fiecare an

Parlamentul a aprobat astăzi majorarea salariilor profesorilor, dar nu şi ale altor categorii de bugetari. Salariile pedagogilor vor fi majorate cu 24 la sută începând cu luna septembrie a acestui an. Asta prevede proiectul de lege prezentat în şedinţă de viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Sergiu Sainciuc care a explicat că deficitul bugetar al R. Moldova nu permite o majorare mai consistentă. Din acelasi motiv, guvernul nu are cum mări salariile pentru celelalte categorii de bugetari cel puţin până în 2013, a precizat Sainciuc. In plus, guvernarea precedentă a injumătăţit alocarea bugetară penrur majorarea promisa, a subliniat viceministrul.

În replică, deputatul comunist Galina Balmoş a calificat proiectul de lege drept unul antisocial şi a declarat că fosta guvernare a avut permanent grijă să majoreze salariile bugetarilor: „Această transferare a termenelor de majorare a salariilor pentru militari, efectivul de trupă şi corpul de comandă din organele apărării naţionale, securităţii statului, pentru funcţionari publici, parţial pentru pedagogi nu este altceva decît nedorinţa guvernării de a depune eforturi, de a identifica surse pentru a soluţiona aceste probleme vitale. Sau poate aceste modificări vin să răspundă la întrebarea care sunt tăinuitele clauze ale acordului cu FMI.”

La rândul său, liderul PLDM, premierul Vlad Filat a dat asigurări că FMI nu a condiţionat în nici un fel plafonul de salarizare a bugetarilor: „V-aş ruga să fiţi atenţi, când a fost datat proiectul de lege. A fost până la venirea misiunii FMI în R. Moldova. A fost o decizie asumată şi am spus foarte clar, noi vom fi sinceri cu cetăţenii noştri. Nu vom majora salarii pe hârtie, dar vom asigura cu plăţi în realitate. Aşa cum reiese din realitatea zilei de astăzi.”

Deputatul PD Valeriu Lazăr care e şi ministru al economiei, funcţie pe care a deţinut-o o vreme şi în fostul guvern Greceanîi, a declarat că în primăvara acestui an, înşişi comuniştii au prevăzut incapacitatea majorărilor salariale ale tuturor bugetarilor: „Încă în aprilie, ministerele implicate, ministerul finanţelor, economiei şi comerţului, au conştientizat că realizarea tuturor măsurilor de majorare a salariilor prevăzute pentru 2009, în condiţiile creşterii deficitului bugetar, devine una imposibilă şi au demarat elaborarea propunerilor de revizuire a măsurilor de majorare a salariilor şi de optimizare a cheltuielilor de personal. Spuneam şi cu altă ocazie, inclusiv de la această tribună, că spre regret nu am găsit în sertarele ministerului economiei nici un program anti-criză axat pe creşterea bunăstării populaţiei şi lupta cu criza economică şi cu efectele sociale ale acestora.”

Proiectului de lege adoptat în prima lectură, amână pentru cel puţin doi ani majorările salariale pentru procurori, militari şi pentru toţi funcţionari publici. În schimb, lefurile profesorilor ar urma să fie majorate în fiecare an.
Previous Next

XS
SM
MD
LG