Linkuri accesibilitate

Imperfecţiunea legii privind alegerea şefului statului


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Impasul din Parlament nu poate fi depăşit decît printr-un compromis sau prin alegeri anticipate

Gheorghe Cojocaru: Prima încercare de a alege şeful statului era condamnată la eşec, mai ales, după ce o plenară ad-hoc a comuniştilor a luat decizia de a obliga fracţiunea parlamentară a PCRM să nu participe la vot. Liderii comunişti au avut astfel satisfacţia de a se revanşa parţial pentru boicotarea alegerilor din primăvară de către opoziţia democratică de atunci, iar reacţia liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană la aceasta a fost una calmă, clasa politică rezervându-şi dreptul de a mai face o încercare la alegerile repetate.

Vasile Botnaru: Unui observator neinitiat ce i-ati spune despre semnificatia votului din Parlament din 10 noiembrie?

Gheorghe Cojocaru: Înainte de toate, votul a confirmat raportul existent de forţe din cadrul Parlamentului. A arătat, pe de o parte, că Alianţa de la guvernare este solidară şi că Marian Lupu are întreg sprijinul colegilor săi de coaliţie, pe de altă parte, că şi Opoziţia comunistă este strâns unită în jurul liderului său şi pare decisă să boicoteze în continuare alegerea candidatului Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului. De asemenea, că s-a ajuns într-un impas care poate fi deblocat fie prin realizarea unui compromis, fie prin dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate, deşi, dacă e să dăm crezare sondajelor de opinie, un nou scrutin ar putea conduce la aceeaşi situaţie. Nu mai puţin important, eşecul din 10 noiembrie a reliefat încă o dată imperfecţiunea cadrului legal privind alegerea şefului statului prin votul Parlamentului, deoarece generează blocaje pentru stabilitatea politică şi buna funcţionare a instituţiilor.

Vasile Botnaru: Ce aveti de spus despre discursul rostit de candidatul la functia de sef de stat Marian Lupu? A fost oare un punct de vedere personal, al PD sau al Alianţei pentru Integrare Europeană, în intregime?

Gheorghe Cojocaru: Discursul său de prezentare, redactat cu mâna proprie, după cum se vede, îmbrăţişează o filozofie a progresului, de sorginte social-democrată, în esenţă, pe plan intern şi pe plan extern, preocuparea pentru reabilitarea clasei politice şi a instituţiilor statului în ochii cetăţeanului simplu. Cred că platforma sa politică, care se degajă din acest discurs, prezintă un punct de vedere sintetic, pe alocuri o privire individuală sau din perspectiva Partidului Democrat, dar punctele sale esenţiale, să observăm, s-ar putea regăsi în platformele politice ale tuturor partidelor parlamentare.

Vasile Botnaru: In pofida punctului de convergenţă pe care îl propune Marian Lupu, el nu a întrunit cele 61 voturi necesare alegerii sale în funcţia de şef al statului. Va rămâne liderul PD în continuare candidatul Alianţei la preşedinţia R. Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Marian Lupu nu a fost ales nu pentru că platforma sa politică ar veni în contradicţie cu programele unor partide politice, ci pentru că reprezintă coaliţia democratică de guvernare pe care liderii comunişti o obstrucţionează şi urmăresc s-o debarce cu orice preţ de la putere. El va rămâne cu siguranţă candidatul Alianţei la funcţia de şef al statului, liderii Alianţei, inclusiv, Marian Lupu, au arătat limpede aceasta, iar comuniştii mai au ceva timp la dispoziţie pentru a-şi reaminti că cel care sapă groapa altuia, cade singur în ea şi, în consecinţă, pentru a lua singura decizie corectă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG