Linkuri accesibilitate

Sesiune solemnă a PE consacrată reunificării Europei din 1989


Vaclav Havel şi Jerzy Buzek

Vaclav Havel salută acordarea premiului Saharov organizaţiei ruseşti Memorial

Václav Havel, fost preşedinte al Cehoslovaciei şi Jerzy Buzek, fost prim ministru polonez şi actualul Preşedinte al Parlamentului European, amândoi actori importanţi ai schimbărilor democratice din1989, au deschis sesiunea solemnă a Parlamentului European pentru marcarea a 20 de ani de la schimbarile democratice din Europa Centrala si de Est.

Sesiunea solemnă desfasurata la Bruxelles a fost precedată de o dezbatere între Preşedintele PE şi 89 de tineri din cele 27 de state membre ale UE, născuţi în noiembrie 1989.

"În 1989, regimurile totalitare cădeau precum piesele de domino", a amintit Preşedintele Buzek. "În momentul în care Zidul a căzut, ţara mea era deja liberă, de puţin timp, dar singura de acea parte a Cortinei de fier. După căderea zidului Berlinului, celelalte ţări ni s-au alăturat şi nu mai eram singuri. Căci, ceea ce s-a întâmplat atunci nu era doar prăbuşirea unui zid, ci reunificarea Europei."

Pentru cea mai mare parte a tinerilor participanţi la dezbatere, UE înseamnă înainte de toate libertatea de a călători, de a studia sau de a lucra într-o altă ţară şi de a descoperi alte culturi.

Insa o tânără suedeză s-a arătat nemulţumită de deficitul democratic al Europei, în timp ce tânărul italian de lângă ea a menţionat locul restrâns pe care Europa îl ocupă în mass-media: "Nu cunoaştem Europa şi nu putem avea încredere în ceea ce nu cunoaştem".

Asteptat cu mare interes, Vaclav Havel, fostul presedinte ceh, figura marcanta a preschimbarilor istorice de acum 20 de ani, a insistat pe faptul ca nimeni nu a fost cu adevarat pregatit pentru ce s-a intamplat atunci.

Vorbind despre prezent, Havel a laudat alegerea organizatiei rusesti Memorial pentru premiul Parlamentului European in domeniul drepturilor omului, facand o paralela intre generatii si epoci. "Este foarte important gestul Parlamentului European.(...) Cred ca si in acest caz, ca si in cazul nostru, o singura demonstratie studenteasca suprimata in anumite conditii poate face istoria sa se schimbe".
XS
SM
MD
LG