Linkuri accesibilitate

16.11.99 - Chișinău: Moldova se pregăteşte pentru conferinţa OSCE de la Istanbul


Iurie Leancă la microfonul EL
Iurie Leancă la microfonul EL

Ministrul adjunct de externe Iurie Leancă despre așteptările Chișinăului de la summitul OSCE și chestiunea transnistreană.

16 noiembrie 1999

Moldova se pregăteşte pentru conferinţa OSCE de la Istanbul.

Dan Ionescu: Peste doua zile, va începe la Istanbul reuniunea la nivel înalt a OSCE, o organizatie înfiinţată în anii 70 şi din care fac parte în prezent nu mai puţin de 54 de state, inclusiv Republica Moldova. Ea va fi reprezentată la conferinta de o delegaţie condusă de preşedintele Petru Lucinschi. Unele agenţii de ştiri au lansat ipoteza că, în eventualitatea în care Parlamentul va trebui să se pronunţe vineri asupra componenţei noului cabinet, preşedintele Lucinschi va trebui să îşi scurteze cu o zi şederea în Turcia, spre a putea sa fie prezent la importanta sesiune a legislativului. Despre obiectivele urmarite de Republica Moldova la forumul de la Istanbul, relatează Radu Benea:

Ministrul adjunct al afacerilor externe, Iurie Leancă a apreciat că reuniunea OSCE de la Istanbul din 18-19 noiembrie va fi una de o importanţă deosebită, atît pentru ţările membre cît şi pentru Republica Moldova, deorece documentele semnate la acest summit vor contura evolutiile ulteriore din regiunea euro-atlantică şi vor pune baza unei noi arhitecturi de securitate în regiune. Este vorba despre adaptarea Tratatului despre reducerea armelor convenţionale în Europa, tratatul FACE, Carta Securităţii europene, Documentul de la Viena cu privire la consolidarea masurilor de încredere şi de securitate şi o declaratie politică a şefilor de state şi de guverne.

Interesul Republicii Moldova, a spus Leancă, este extrem de mare, dat fiind şi faptul ca OSCE, pînă nu de mult, a fost singura instituţie internaţională implicată plenar în soluţionarea celor 2 probleme cu care se confruntă Republica Moldova: cea a separatismului şi a prezenţei militare străine pe teritoriul său. De aceea, Republica Moldova, aşteaptă ca reuniunea de la Istanbul să aibe un rol determinant în soluţionarea lor.

În ceea ce priveşte retragerea trupelor militare ruse din stînga Nistrului, Chişinăul consideră că acest proces ar putea sa fie finalizat pînă la 31 decembrie 2001 şi nu în decurs de 5 ani cum a propus partea rusă. Leancă a apreciat că aceste termene sunt reale, deorece asupra problemei s-au purtat negocieri pe parcursul mai multor ani, deorece Federaţia Rusa nu a respectat deciziile anterioare ale OSCE privind retragerea neconditionată, completă şi ordonată a trupelor sale, Chişinăul a iniţiat negocieri intense cu Moscova şi înainte de summitul de la Istanbul.

Iurie Leancă a spus ca Federaţia Rusă a încălcat şi prevederile tratatului FACE din 1990 care interzice stationarea armelor convenţionale pe teritoriul unui stat, fără acordul acestuia. Cît priveşte pozitia republicii Moldova, faţă de adaptarea tratatului FACE, Iurie Leancă a menţionat: „In primul rînd, ceea ce ne propunem noi de la noul tratat FACE adaptat, este reiterarea plenara, explicită a acestui principiu fundamental şi deocamdată nimeni nu a contestat acest principiu şi el deja şi-a găsit o reflectare. In al doilea rînd, ceea ce îşi propune Republica Moldova de la acest nou tratat, o menţiune clară, că armele convenţionale străine, care se află pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinţei ţării gazdă, vor fi retrase într-o perioada concretă. V-am spus: noi considerăm că este posibil, neceasr, imperativ ca pînă la 31 decembrie 2000, armele convenţionale să fie retrase, sau lichidate pe loc, după cum s-a întimplat cu aceste 52 sau 56 de unităţi. Şi aici se pare că se va găsi un compromis, fiindcă diferenţa intre pozitia noastră şi pozitia Federaţiei Ruse nu este nu este atît de consistentă şi cred că se va găsi şi o apropiere a pozitiilor. Deci, în acest sens, nu există probleme. Problema, sau divergenţa care mai există, problema prezenţei armelor convenţionale este o problema importantă, dar este pentru noi numai un element de ansamblu, a prezentei şi necesităţii retragerii formaţiunilor militare străine de pe teritoriul republicii Moldova. Aici, sunt de fapt, discuţiile de bază.”

In alt context, ministrul adjunct de externe a salutat decizia părţii ruse privind evacuarea, pînă la summitul de la Istanbul a trei garnituri de tren cu echipament militar din Transnistria. Iurie Leancă a menţionat însă că mult mai bine era dacă asemenea acţiuni ar fi fost întreprinse nu numai in preajma unor reuniuni internaţionale importante. Ceea ce vom menţiona la acest summit, a mai spus Iurie Leancă, este că OSCE şi-a demonstrat deja viabilitatea, dar este foarte important ac ţările membre ale organizaţiei să atribuie o importanţă cît mai mare procesului de realizare a deciziilor adoptate.

Din Chisinau, R.Benea, REL.

Dan Ionescu: Indoilelile exprimate de unii oficiali de la Chişinău în legătură cu întrebarea, dacă retragea unei părţi a echipamentului militar rus din Transnistria a început cu adevărat sau nu, par să se fi adeverit între timp. Potrivit unei telegrame ITAR-TASS din 16 noiembrie, operaţiunea ar urma să înceapă abia astazi. Telegrama citează o declaraţie a comandantului grupului operativ de trupe ruse staţionate în rasaritul Moldovei, Valeri Yevnevici, în care se afirmă că primele trei garnituri de tren, încărcate cu materiale care au aparţinut fostei armate a 14-cea ar urma să părăseasca Tiraspolul în cursul zilei de marţi. Insă, potrivit ultimelor informaţii furnizate de agenţia de presa Basa ar fi vorba, de fapt, de un singur eşalon. Generalul rus a mai spus că luni au fost aruncate în aer 13 tancuri şi vehicule blindate, urmînd ca numărul acestora să creasca pină la 56. Corespondentul agenţiei Itar-Tass menţionează că aceste operaţiuni de lichidare a armamentului rusesc au stîrnit o reacţie negativă din partea a numeroase grupuri si mişcări obşteşti din Transnistria. Liderii acestora, au cerut populaţiei să se culce pe şinele de cale ferată, spre a împiedica, în felul acesta evacuarea din regiune a trupelor ruse şi a patrimoniului lor.
XS
SM
MD
LG