Linkuri accesibilitate

„Tamiflu" va fi administrat pe gratis celor infectaţi cu gripă pandemică


Şedinţă specială de guvern - primele doze de vaccin împotriva gripei pandemice sunt aşteptate în decembrie

Zeci de cazuri noi de îmbolnăvire de gripă pandemică s-au înregistrat în Moldova în ultimele două zile. Numărul total al cazurilor confirmate de infectare cu virusul A(H1N1) a ajuns la 467. Patru oameni au murit. La o şedinţă specială a Guvernului, ministrul sănătăţii Vladimir Hotineanu a spus că în această seară la Chişinău sunt aşteptate primele 200 de mii de doze de preparate antivirale împotriva gripei noi. Iar în farmacii vor reapărea în curând măştile chirurgicale folosite de populaţie pentru a se proteja împotriva virusului.

Ministrul sănătăţii Vladimir Hotineanu a anuntat că preparatul antiviral „Tamiflu” procurat de la o companie farmaceutică elveţiană, urmează a fi distribuit prin intermediul instituţiilor sanitare începând cu ziua de mâine si intii de toate va fi administrat, potrivit ministrului, pe gratis celor infectaţi cu gripă pandemică, indiferent dacă aceştia deţin sau nu poliţă de asigurare. Ministrul sănătăţii a reamintit că primele doze de vaccin împotriva gripei pandemice, sunt aşteptate doar în decembrie şi urmează să fie oferite de guvernul României, dar şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sub formă de ajutor umanitar. Între timp, dă asigurări Vladimir Hotineanu, se întreprind măsuri urgente pentru a preîntâmpina răspândirea gripei pandemice, mai ales în localităţile rurale.

Vladimir Hotineanu: „Medicii rezidenţi de la universitatea de medicină au fost deplasaţi în localităţile rurale fără medic de familie, pentru un termen de trei luni şi rog toţi conducătorii instituţiilor medicale, preşedinţii de raioane să ştie că în satele unde nu sunt medici, sunt repartizaţi rezidenţi şi fiecare sat va avea pentru perioada primului val de gripă pandemică, medici rezidenţi care vor acorda asistenţă medicală populaţiei din aceste sate.”

Ministrul sănătăţii a mai anunţat că până în prezent a fost verificată situaţia privind realizarea măsurilor de profilaxie în Chişinău, Bălţi şi 20 de raione din republică. Întrebat de premierul Vlad Filat, ce măsuri antiepidemice se iau la punctele de trecere a frontierei Vladimir Hotineanu a declarat: „Pe data de 5 octombrie a fost emis un ordin al medicului sanitar principal de stat, care evaluând conform criteriilor OMS, cinci săptămâni la rând, cazurile înregistrate de gripă pandemică, şi după recomandarea OMS, dacă nu sunt înregistrate, se elimină posturile medicale la posturile vamale. Acest lucru s-a efectuat şi a revenit situaţia după 30 octombrie, s-a emis ordinul şi s-au restituit în acele 9 puncte care au fost. Dar nu s-au instituit în puncte adăugătoare. Acest lucru îl vom realiza, pe parcursul, zilei de ieri şi de astăzi, ca să instituim aceste puncte şi în alte 8 puncte vamale, care sunt de o importanţă deosebită în procesul de trafic al populaţiei.”

Cu referire la insuficienţa măştilor de protecţie împotriva gripei pandemice, viceprim-directorul Agenţiei Medicamentului Vladimir Safta a asigurat că în această săptămână, în toate farmaciile din republică vor fi distribuite peste 1 milion de măşti. Safta a anunţat că agenţii economici au semnat deja în acest sens contracte de achiziţii.

La rândul său, premierul Vlad Filat a cerut organelor de control să monitorizeze activitatea Agenţiei Medicamentului asupra modului în care sunt formate preţurile la medicamente. La fel, premierul a promis să analizeze la nivel de guvern solicitarea unor conducători ai administraţiilor publice locale, de a prelungi vacanţa elevilor.
XS
SM
MD
LG