Linkuri accesibilitate

Frustrările noastre adînci


Atitudinea europenilor ne va mulţumi mai mult atunci cînd o altă atitudine va domni între moldoveni.

Vorbeam, în tableta mea de ieri, despre faptul că mulţi moldoveni se simt abandonaţi şi neglijaţi de Europa unită, despre frustrarea moldoveanului alimentată de regimul de vize. Şi, ca o dovadă grăitoare, în aceeaşi zi ziarul “Capitala” inserează un articol în care autorul, Vasile Cocor, se arată indignat de cartea recentă a unui occidental ce îi descrie pe moldoveni ca pe nişte oameni invidioşi, neputincioşi, egoişti, nepoliticoşi şi nefericiţi.

“După asemenea verdicte vrei să-ţi iei lumea în cap!” scrie Vasile Cocor. “Este ceva deosebit de supărător în aceste descrieri pe care ni le fac străinii, care ne tratează ca pe o periferie. Trebuie să recunoaştem că moldovenii au fost trataţi întotdeauna ca un neam de mîna a treia sau ca o rudă săracă pe care uneori o bagi în seamă, iar alteori o ignori. În acest sens, europenii nu sînt mai breji decît ruşii. Chiar poate e invers, luînd în considerare regimul de vize”. Asta scrie pe un ton supărat ziaristul de la “Capitala”.

Avem de-a face, neîndoios, cu o stare de spirit foarte frecventă în R. Moldova. E limpede că această carte, care descrie viciile unor popoare, reprezintă doar punctul de vedere al autorului şi nu poate fi confundată cu viziunea tuturor europenilor. Nu ştiu, prin urmare, dacă trebuie să generalizăm ca şi autorul care ne consideră nepoliticoşi şi egoişti.

Pe de altă parte, cred că e oricînd interesant şi folositor să cunoşti cum eşti văzut de un străin, chiar dacă ai de-a face cu o viziune subiectivă, eronată. Mărturisesc că nici eu nu sînt de acord întru totul cu “verdictele” autorului occidental, dar mi se pare mult mai important acum să ne analizăm critic pe noi înşine decît să polemizăm cu presupuşii detractori.

Orice s-ar spune, viaţa multor simpli muritori în Moldova e deocamdată dificilă. Şi înclin să cred că incapacitatea noastră de a orîndui lucrurile în plan social ne creează mai multe probleme decît regimul de vize instituit de europeni. Intuiţia îmi şopteşte că atitudinea europenilor ne va mulţumi mai mult atunci cînd o altă atitudine va domni între moldoveni. Semne bune sînt în acest sens. Constantin Tănase de la “Timpul” scrie că actualii miniştri autohtoni răspund la telefoanele ziariştilor. Măi să fie!
XS
SM
MD
LG