Linkuri accesibilitate

La 20 de ani de la căderea lui Todor Jivkov


Todor Zhivkov la cîţiva ani după debarcarea sa
Todor Zhivkov la cîţiva ani după debarcarea sa

Un complot al securității comuniste împotrivă nomenclaturiștilor bătrăni.

Pe data de 10 noiembrie 1989 a fost înlăturat de la putere Todor Jivkov, unul din cei mai longevivi lideri comuniști din Europa cu cei 33 de ani în fruntea statului. Primul gest simbolic care a prevestit căderea dictatorului a avut loc la ședința festivă dedicată aniversării Revoluției bolșevice când ambasadorul sovietic Șarapov nu a menționat în alocuțiunea sa numele lui Jivkov. În urma unei întălniri secrete cu ambasadorul, patru din membrii Biroului politic s-au întălnit cu Jivkov și i-au cerut să demisioneze. Fiind trădat de cei mai apropiați colaboratori ai săi, bătrănul dictator nu a avut încotro.

Știrea despre destituirea sa a reprezentat o surpriză pentru cetățeanul de rând. S-au format cozi enorme pentru ziare. Nimeni însă nu și-a demonstrat bucuria ieșind în stradă. Spre deosebire de alte țări esteuropene în Bulgaria o opoziție reală la regimul comunist nu a existat. Câteva exepții – protestele pașnice și grevele foamei ale etnicilor turci împotrivă bulgarizării forțate a numele lor și demonstrațiile mamelor cu copii la Russe și Sofia împotrivă poluării cu clor de la Combinatului chimic Giurgiu. Bulgaria a fost singurul stat comunist în care schimbarea a început fără participarea societății civice. Primul miting a fost organizat abia la o săptămînă de la plenara Comitetului central.

Liubomir Kanov, unul din puținii disidenți bulgari, constată astăzi că în urmă tranziției securiștii au devenit lideri politici și prosperi oameni de afaceri. Pe data de 10 noiembrie a avut loc, cu binecuvăntarea lui Gorbaciov, un complot al securității comuniste împotrivă nomenclaturiștilor bătrăni.

După 20 de ani fii și nepoții nomenclaturiștilor și-au luat din plin revanșa. Moștenitorii lui Jivkov sînt parlamentari și oameni bogați. Fiul secretarului CC Stanișev este ex-premier și lider al Partidului socialist, Meglena Kuneva – eurocomisar, Boris Velcev – procuror general, Uliana Prămova – director al televiziunii de stat, iar bodyguardul personal al lui Jivkov – Boiko Borisov, este noul prim-ministru de care își leagă speranțele bulgarii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG