Linkuri accesibilitate

România după Rusia în privinţa importurilor de mărfuri moldovene în 2009


Iurie Gotisan

Uniunea Europeană absoarbe însă 53% din exporturile moldoveneşti

Iurie Gotişan: După ce timp de aproape 2 ani de zile România a fost principala piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti, actualmente avem o răsturnare de clasament, dacă vreţi, de cîteva luni, pe locul întîi în topul celor mai importante destinaţii ale mărfurilor moldoveneşti la export se află piaţa rusă, România trecînd pe locul doi.

Această tendinţă nu înseamnă o reorientare a structurii generale a exporturilor moldoveneşti. Pînă la urmă, ţările Uniunii Europene îşi menţin poziţia de cea mai mare piaţă de desfacere a produslor din Republica Moldova, cu o cotă de peste 53% din totalul exporturilor moldoveneşti în primele nouă luni ale anului. Statistic, exporturile sunt în scădere atât în Occident, cît şi pe pieţele din Est cu 23% şi, respectiv, 28%.

Europa Liberă: Cum se explică aceste evoluţii sau involuţii, cum ar fi mai bine să le numim, sunt rezultatul crizei economice sau al regimului de vize pentru cetăţenii români pe care l-a impus în aprilie fosta guvernare comunistă?

Iurie Gotişan: Să spun că în această repoziţionare de clasament ar exista nişte premise legate de criza economică ar fi cred ceva banal, cu toate că nu este exclus că şi criza ar fi influenţat cumva poziţiile, însă asta într-o foarte mică măsură. Eu cred că pierderea poziţiilor pe piaţa română este preţul pe care îl plătim acum pentru regimul de vize care a existat pentru cetăţenii români, fapt care a afectat semnificativ schimburile comerciale între cele două ţări. Livrările de mărfuri din Republica Moldova pe piaţa românească au scăzut în nouă luni cu peste 30%, iar ponderea în total exporturi de la cca 22% la 20%. Deci, deocamdată cantitativ nu se poate estima, dar procentual se vede limpede.

Europa Liberă: Acum Rusia a redevenit cea mai importantă ţară pentru exporturile moldoveneşti. Pe de altă parte, Moscova a exprimat recent nemulţumiri faţă de calitatea produselor lactate din Republica Moldova. În toiul crizei politice şi economice de la Chişinău, cît de mare este riscul ca Moscova să revină la practica embargourilor de acum 2-3 ani, cum a fost şi embargoul la vinuri.

Iurie Gotişan: Totuşi eu cred că întîietatea deţinută de Federaţia Rusă nu este atît de consistentă şi macazul se poate schimba oricînd. Dacă e să comparăm valoarea exporturilor moldoveneşti spre Rusia (188 milioane de dolari) si Romania (de cca 179 milioane dolari), atunci putem spune ca diferenţa nu este atît de mare, de 9 milioane. Eventualele embargouri impuse de Rusia, fie ca să-şi protejeze piaţa sau producătorii interni, fie asta mai mult pe substrat politic, indiferent de asta, exporturile moldoveneşti oricînd îşi pot schimba direcţia. În tot cazul, consider ca piaţa rusească oricum va ramine si pe viitor o piaţă importantă, deoarece o perioadă lungă de timp atît ca structură, dar şi cantitativ, produsele moldoveneşti au fost orientate spre Est, în particular spre Rusia. Probabil că şi consumatorul rus a fost obişnuit cu mai multe produse moldoveneşti. Dar, ca tendinţă, exporturile moldoveneşti deja din 2006-2007 sunt sigur orientate spre Occident şi acesta este un factor pozitiv pentru că reduce riscul dependenţei economice, mai ales pe timp de criză.
XS
SM
MD
LG