Linkuri accesibilitate

11.11.99 - Romania, R. Moldova si livrările de energie electrică


In lipsă de parteneri de discuții, după demiterea guvernului Sturza, Bucureștiul decide sistarea livrărilor de energie electrică.

11 noiembrie 1999

Romania, R. Moldova si livrările de energie electrică.

Dan Ionescu : Criza de guvern de la Chisinau a continuat sa fie comentata atit în presa romana cît şi în cea rusa. Cotidianul Adevarul, care apare la Bucuresti, publica un editorial pe aceasta tema, intitulat „Lovitură de palat la Chișinău”. Potrivit autorului articolului, Bogdan Chiriac, guvernul Sturza a fost demis de „o alianţă împotriva naturii”. la Moscova, Nezavisimaya Gazeta scrie că cel mai plauzibil candidat la funcţia de prim-ministru este considerat a fi ambasadorul Moldovei la Moscova, Valeriu Bobuţac. Aminteam de articolele apărute in presa bucureşteană pe tema crizei guvernamentale din Republica Moldova. In Jurnalul National de pildă se face o legatură directă între demiterea cabinetului Sturza şi intenţia părţii romane de a sista livrările de energie electrica spre republica Moldova. În acest sens este citat ministrul roman al industriilor si comerţului, Radu Berceanu cu cuvintele „la ora actuală, din păcate nu mai avem parteneri de discuţie prin demiterea guvernului Sturza şi din acest motiv, am decis sa fie oprită livrarea de energie electrică”. Dacă aceste ameninţări vor fi traduse în fapte, situaţia, şi asa tensionată din sectorul energetic, se va agrava si mai mult. Despre diminuarea livrărilor de energie electrică şi consecinţele acesteia, relateaza, Sergiu Praporscic
.

Responsabili de la Departamentul privatizării şi administrării proprietăţii de stat consideră că decizia ministerului roman al industriilor şi comerţului de a sista livrările de energie electrică spre consumatorii din Republica Moldova nu este legată de transmiterea pachetului de acţiuni al Tirex Petrolului unui consorţium de firme romanesti. Solicitat de noi, Stefan Gribincea, şef de directie la departamentul privatizării şi administrării proprietăţii de stat, a declarat că partea romana a sistat livrările de energie electrică din cauza neplăţilor curente ale consumatorilor din Republica Moldova. Stefan Gribincea a respins acuzatiile din presa, potrivit cărora, Departamentul privatizării si guvernul tergiversează, cu bună ştiinţă evaluarea pachetului majoritar de acţiuni al Tirex Petrolului, pentru transmiterea lui părţii romane, dupa cum prevede o lege adoptată în primavara aceasta de parlament. Se spune că Departamentul privatizării deja a finisat lucrările de evaluarea a pachetului de control al întreprinderii, urmînd, ca impreuna cu experţii romani să înceapă negocierile asupra contractului de vînzare-cumpărare.

S. Gribincea: „Conform unei hotărîri de guvern urma sa fie, pînă pe data de 10, încheiate lucrările de estimare şi de pregătire a negicierilor cu partea romana, ceea ce a fost îndeplinit. Astazi, noi, oficial, informăm partea romana despre aceea ca toate lucrările necesare pentru începerea tratativelor ori negocierilor de privatizare sunt efectuate şi suntem gata de a purcede la perfectarea contractului de vînzare-cumpărare.”

Directorul general al CONEL, Tudor Şerban a declarat însă pentru Basapress că Bucureştiul a decis oprirea livrării energiei electrice către Republica Moldova deoarece nu este sigur de succesul negocierilor de preluare a acţiunilor intreprinderii Tirex Petrol, mai ales după caderea guvernului Sturza. El a declarat: „de la 15 octombrie nu mai avem obligaţiuni contractuale cu Republica Moldova. Am livrat o luna energie electrica în ideea ca guvernul Republicii Moldova va găsi soluţii de plată. Dar acest lucru nu s-a intimplat”, a adăugat Tudor Şerban.

Cu toate acestea, CONEL-ul este dispus să îşi continue livrările de energie electrică dacă Chişinăul va prezenta o ofertă de plată în valuta, lei sau în mărfuri. Solicitaţi de noi, responsabili de la Departamentul Energetica au evitat sa dea o apreciere situaţiei create după decizia luată de partea romana. Surse din cadrul departamentului au precizat însă că Bucureştiul nu a sistat încă livrarea energiei electrice. Vom preciza însă că, în prezent, Republica Moldova se confruntă cu o gravă criză electro-energetică. Recent, centrala de la Cuciurgani a sistat livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului Deficitul de energie electrică constituie 56,6% din necesarul zilnic de 18 milioane KWh. Din acestea, Romania livrează 2,1 milioane KWH. Datoriile consumatorilor moldoveni faţă de furnizorii din Romania depăşesc 16 milioane de dolari.

Din Chişinau, Sergiu Praporscic, pentru REL.
XS
SM
MD
LG