Linkuri accesibilitate

Şi: inventarul defectelor principalilor patru candidaţi

Pe fondul campaniei electorale pentru prezidentialele din Romania, presa de la Bucuresti a anuntat foarte vag scrutinul de astazi din Parlamentul de la Chisinau. Totusi, Cotidianul anunta intr-o stire decizia unanima a conducerii Partidului Comunistilor: parlamentarii sai sunt obligati sa boicoteze alegerile. In Evenimentul zilei, cititorii au putut gasi astazi un scurt documentar despre comunistii de peste Prut. Mult mai interesate de moartea actorului Gheorghe Dinica, editiile electronice ale ziarelor au preluat totusi in cursul zilei o informatie succinta venita de pe agentiile de presa: primul tur ale prezidentialelor moldovene a esuat, cu numai 53 de voturi in favoarea lui Marian Lupu.

Comentatorii politici din presa romaneasca se intorc astazi, exigenti, catre alegatorii romani: ei ar trebui sa aiba discernamant si sa treaca de la votul negativ la cel pozitiv. Aceasta ultima recomandare vine din partea lui Cristian Parvulescu. In articolul sau din Cotidianul, istoria ultimilor douazeci de ani este pusa sub semnul votului negativ. In locul dezbaterilor ideologice clarificatoare, pe programe politice adica, electoratul romanesc a votat constant impotriva anumitor figuri politice. Personalizarea excesiva a alegerilor prezidentiale a defavorizat legislativele. Treptat, acest mod de a privi alegerile a discreditat iremediabil parlamentul si, implicit, arata comentatorul, democratia.

In Evenimentul zilei, Sorin Ionita inventariaza defectele principalilor patru candidati: independentul Sorin Oprescu, liberalul Crin Antonescu, social-democratul Mircea Geoana si Traian Basescu, actual presedinte sustinut in alegeri de Partidul Democrat Liberal. Cu cat ies mai mult in public, cu atat cei patru fac mai multe erori. Campania e caracterizata de o lunga, uimitoare serie de autogoluri. In aceasta situatie, nadejdea nu ar mai fi, considera Sorin Ionita, decat la alegatori, care ar trebui sa discearna care dintre candidati vrea intr-adevar “sa sparga gasca politico-afacerista care paraziteaza Romania de douazeci de ani”.

Editorialista de la Romania libera, Elena Vijulie nu are insa nicio nadejde. Daca Basescu pierde alegerile, se va face liniste, dar nu pentru mult timp. Daca le castiga, tot rau e, pentru ca va merge mai departe, cu indarjire, catre alegeri anticipate.
XS
SM
MD
LG