Linkuri accesibilitate

Dobînzile la creditele contractate ating 1,5% din PIB.


Problemele economice ale Romaniei se agraveaza pe masura ce criza politica se accentueaza. Ministrul democrat-liberal de finante Gheorghe Pogea care asigura doar interimatul, dupa ce guvernul din care facea parte a cazut acum o luna a avertizat astazi ca ritmul de crestere a datoriei publice este periculos. Deficitul bugetar al Romaniei a urcat la 5,2 la suta din Produsul Intern Brut, dupa primele zece luni ale anului si desi este mare se afla totusi in grafic. Tinta convenita cu Fondul Monetar International pentru 2009 este de 7,3 la suta.

Ministrul roman de finante se plinge insa ca exista prea multe cheltuieli sociale, unele dintre ele greu de justificat. Unul dintre exemplele recurente pleaca de la numarul mare de pensii de invaliditate: 300.000. Specialistii considera ca sint prea multe si depasesc media statelor europene, dar reevaluarea acestora cere nu doar vointa politica, ci si destul timp.

La cheltuielile sociale uriase care apasa bugetul de stat al Romaniei se adauga si dobinzile pe sumele pentru care tara a facut imprumuturi. Este vorba despre dobinzi in valoare de 1,5 la suta din Produsul Intern Brut. Romania nu s-a bazat doar pe imprumutul de la FMI, Uniunea Europeana si BERD, in valoare totala de aproape 20 de miliarde de euro, ci a avut nevoie permanent de lichiditati pentru cheltuielle curente. De altfel statul roman a devenit in ultima vreme cel mai important si mai fidel client al bancilor comerciale, care prefera sa crediteze statul, in detrimentul companiilor sau al persoanelor fizice.

Pe de alta parte, in incercarea de a echilibra balanta cheltuieli-venituri, functionarii, profesorii si toti cei care lucreaza in sistemul de stat sint obligati prin lege sa ia opt zile de concediu fara plata pina la sfirsitul anului, ceea ce inseamna o economie de 300 de milioane de euro. Nevoile Romaniei sint insa mult mai mari, in conditiile in care transa FMI de 1,5 miliarde de euro a fost aminata pina cind tara va avea un guvern stabil, iar finantistii sustin ca deficitul pe termen scurt care trebuie acoperit este de 5 miliarde de euro.
XS
SM
MD
LG