Linkuri accesibilitate

Ce ne spune vedeta recentă?


Mass-media: Facilul şi frivolul au eclipsat faptul grav-serios.

E de domeniul evidenţei faptul că în ultimii ani mass-media în goană după rating a scos mereu în prim plan vedetele recente. Se consideră – şi nu fără temei – că vedeta recentă volubilă, veselă, chivernisită şi de o frumuseţe eclatantă poate uşor să satisfacă gusturile marelui public. Rău e însă altceva. Au fost trecuţi pe planul secund sau chiar uitaţi cu desăvîrşire oamenii reflexivi, îngînduraţi, intelectualii care chipurile complică lucrurile. Iar de scriitori posturile comerciale îşi amintesc, de regulă, cu ocazii aniversare şi, uneori, cînd au probleme cu licenţa. Facilul şi frivolul au eclipsat faptul grav-serios. Cînd totuşi apare, acesta din urmă poartă hainele senzaţionalului ieftin.

Cu referire la protagoniştii cei mai importanţi ai emisiunilor mass-mediei comerciale, aş remarca un amănunt. Mai exact, un laitmotiv al discuţiilor cu vedetele recente. Acestea ne povestesc mereu cu plăcere despre cumpărăturile pe care le fac. Am auzit odată o discuţie în care o cîntăreaţă fermecătoare îşi divulga impulsul frecvent de a face cumpărături excesive. O altă vedetă povestea cu însufleţire cum a luat decizia să cumpere o lustră de 6 mii de lei. Am înţeles că existau şi alte lustre scînteietoare pe care vedeta le remarcase, dar se pare că cea aleasă avea ceva cu totul deosebit. Altădată, am citit confesiunea unei vedete care îşi cumpărase o maşină de 20 mii de euro. Cu acest automobil scump, vedeta putea să încalce regulile de circulaţie fără să fie amendată de poliţia rutieră, altminteri foarte vigilentă. Iar deunăzi, am văzut o vedetă recentă care îşi etala, într-o emisiune televizată, rufăria de corp cumpărată de curînd! Asta mi s-a părut culmea bizareriei!

O întrebare se impune de la sine: dar ce ne spune vedeta pe care o vedem mereu pe sticlă? Să fiu înţeles corect: nu am nimic împotriva vedetelor. Ele au dreptul, fireşte, să apară la televizor şi chiar să devină preferatele publicului larg. Atîta doar că deseori poveştile lor despre cumpărături seamănă a lăudoroşenie sau chiar sfidează bunul-simţ. Şi nici nu sînt convins că istoriile lustrelor scînteietoare şi ale lenjeriei intime scumpe fac rating şi îl impresionează pe cel care prăşeşte dis-de-dimineaţă.


XS
SM
MD
LG