Linkuri accesibilitate

România: locul 63 în clasamentul dezvoltării umane


Jurnalistii politici se intrec în strategii şi pariuri de presă

Ovidiu Nahoi, de la ziarul Adevarul, descopera in Raportul pe 2009 al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, ca Romania se situeaza pe locul 63, similar cu Trinidad Tobago, in clasamentul dezvoltarii umane. Chiar si acest loc este ocupat gratie nivelului ridicat de educatie al oamenilor, altminteri, starea dezastruoasa a infrastructurii si sanatatii publice ar fi tras Romania inca si mai jos. Raportul PNUD remarca prin cifre potentialul romanilor, deloc folosit: romanii plecati sa munceasca in alte tari, trimit acasa mult mai multi bani decat marocanii, ecuadorienii sau columbienii, semn ca se adapteaza mai bine sistemelor din statele respective. “Daca am fi o tara condusa de lideri responsabili, si nu de politruci care se dau in stamba la televizor, un asemenea raport ar trebui sa nasca dezbateri, acuzatii si chiar demisii”, scrie Ovidiu Nahoi, care formuleaza in final o intrebare grava: “Ce este politica, daca aceasta nu serveste, in cele din urma, dezvoltarii sociale?”

In timp ce politicienii isi fac singuri deservicii in campanie electorala, jurnalistii politici se intrec in strategii si pariuri de presa. Sambata, candidatul liberal la alegerile prezidentiale, Crin Antonescu a declarat la un post de televiziune ca in turul al doilea va vota pentru oricine i-ar putea locul lui Traian Basescu, chiar si pentru Corneliu Vadim Tudor sau Gigi Becali. Florin Ciornei, de la Evenimentul zilei, si Cristian Tudor Popescu, de la Gandul comenteaza dur ceea ce amandoi considera a fi o gafa politica de incepator.

Editorialistul de la Romania libera, Dan Cristian Turturica marturiseste astazi ca tot mai multi cunoscuti ii reproseaza ca nu-l sustine pe presedintele Traian Basescu, si ca prefera sa vada Romania condusa de trioul Geoana-Hrebenciuc-Vanghelie. Jurnalistul se explica: nu mai vrea sa se minta alegand “raul cel mai mic” – caci la aceasta categorie l-ar inscrie Turturica pe Traian Basescu. “Spaima de raul cel mai mare este spaima de propria neputinta de a lupta cu el” – sustine comentatorul, care muta reprosurile catre romani in general. Prea putini dintre ei se implica intr-adevar in viata cetatii: nu participa la mitinguri de sustinere, nu semneaza petitii catre presedinte, nu fac sugestii in scris ministrilor s.a.m.d.

Un editorial si mai extravagant semneaza Cornel Ivanciuc in Gardianul: el declara ca anume il critica de luni in sir pe candidatul democrat-liberalilor Traian Basescu. Roaga sa nu fie crezut: o face, chipurile, pentru a-i creste popularitatea.
XS
SM
MD
LG