Linkuri accesibilitate

69% din români cred ca statul ar trebui să intervină pentru a regla economia

Numarul romanilor care considera comunismul o idee buna a crescut in ultimii 20 de ani, iar nostalgia dupa vechiul regim a fost folosita din plin de producatori si comercianti prin reciclarea marcilor populare inainte de 1989. Exista astfel in Romania clipurile publicitare cu decupaje de la ultimele congrese ale Partidului Comunist Roman folosite pentru firme de telefonie mobila. Dar si colaje cu imagini dinainte de 1989 care sint folosite pentru promovarea Eugeniei, cum se numeau acei ieftini biscuiti cu ciocolata din perioada vechiului regim sau a clasicului baton de ciocolata cu rom. Multi oameni cumpara astfel de produse mai degraba din nostalgie, decit pentru ca ar fi mai bune sau mai ieftine cu altele similare.

De altfel fata de 1999, cind 57 la suta dintre romani sustineau ideea potrivit careia comunismul a fost o idee buna, aplicata gresit, acum 64 la suta din populatie se raliaza acestei ipoteze. Acum trei ani o alta cercetare ajungea la concluzia ca 12% dintre cetatenii Romaniei considera comunismul o idee buna care a fost bine aplicata, 41% o idee buna prost aplicata si 34% o idee proasta.

Un proiect sociologic facut de cotidianul Jurnalul National si CURS - Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - scoate in evidenta persistenta paternalismului autohton. Astfel 74% dintre romani isi doresc un salariu mic dar sigur, si doar 20% au curajul sa renunte la siguranta locului de munca pentru un salariu mai mare. Mai mult, 69% cred ca statul ar trebui sa intervina pentru a regla economia, si doar 24% sunt de parere ca piata ar trebui lasata libera. Practic mai mult de jumatate dintre romani sustin ca este de datoria statului sa impuna o limita maxima a veniturilor personale, iar peste 80% mai cred ca statul trebuie sa asigure un loc de munca si un nivel de trai decent.

Ceea ce frapeaza in ultimele cercetari este tendinta tinerilor de a se raporta la valorile regimului comunist in acelasi fel in care o fac parintii lor. Cei mai multi tineri asteapta ca statul sa le rezolve problemele: sa le asigure locuri de munca, locuinte, gradinite si crese gratuite.

La 20 de ani de la caderea comunismului, aproape un sfert dintre romani il considera pe fostul dictator Nicolae Ceausescu cel mai bun lider politic pe care l-a avut Romania in ultimii o suta de ani.
XS
SM
MD
LG